LIJEPE I KORISNE

Nije svejedno gdje ih držite: Sobne biljke idealne za pojedine prostorije u domu

12.05.2023 u 06:27

Bionic
Reading

Sobne biljke ne samo da imaju dekorativnu ulogu, već mnoge od njih poboljšavaju zrak u interijeru

Nekoliko strateški raspoređenih sobnih biljaka igra veliku ulogu u tome da dom izgleda privlačno i veselo.

Stručnjaci savjetuju da su biljke jako korisne, osobito zimi, kad se zrak dodatno isušuje zbog centralnog grijanja. Osim njihovog izgleda, prilikom izbora treba voditi računa o tome jesu li zahtjevne i kako ih njegovati. Neke su bolji izbor za npr. spavaću sobu, a neke za kupaonicu ili dnevni boravak.

  • +17
Biljke za vrtlare početnike Izvor: Profimedia / Autor: Zdenek Malý / Alamy / Alamy / Profimedia

Naravno, često određena vrsta biljke nije prikladna samo za jednu sobu, već za nekoliko njih. Kalateja također može biti korisna u spavaćoj sobi, a španjolska mahovina pogodna je za dnevni boravak.

Biljke za spavaću sobu

Ni u jednoj drugoj prostoriji nije toliko važno da je biljka idealna za taj prostor nego u spavaćoj sobi, našoj oazi za opuštanje i kvalitetan san. Biljke koje mogu pridonijeti tome, a osim toga nisu prezahtjevne, su sanseverija i bromelija.

Sanseverija je afrička ljepotica koja se lako održava i filtrira zagađivače iz zraka te pretvara otrovne tvari u kisik. Vlažnost u prostoru je na taj način fantastično regulirana, a pojava suhih dišnih putova i isušenih očiju potpuno je isključena.

Bromelija je idealna za spavaću sobu jer noću proizvodi kisik i tako pročišćava zrak. Osim toga, ispušta ugodan miris iz enzima bromelijana, koji ima protuupalni učinak na dišne puteve te može pomoći i onima koje muči neugodan problem - hrkanje.

Biljke za dnevni boravak

Dnevnom boravku efektne veće biljke poput palme daju posebnost, pa je važno odabrati vrste otporne na sobne uvjete.

Kentia palma ne samo da izgleda iznimno elegantno, već je i izdržljiva. Otvori u njezinim listovima i korijenu reguliraju vlažnost i tako objavljuju 'rat' glavobolji i umornim očima. Vrlo je jednostavna za održavanje i stoga nije savršena samo za dnevnu sobu, već i za ured.

Kalateja dolazi iz Amazone te ne donosi samo živost svakom prostoru, već i dobrodošlu količinu kisika.

Fikus svojim upečatljivim lišćem uljepšava boravak, a iznimno je lak za njegu i, prema nekim vjerovanjima, privlači bogatstvo.

Biljke za kupaonicu

Uvijek se govori o postavljanju biljaka u dnevnu ili spavaću sobu, a kupaonice pritom ostaju nepravedno zapostavljene. Elegantne sobne biljke iznimno su efikasan način i za njihovo uljepšavanje. Evo koje se najbolje nose s visokom vlagom u kupaonici:

Koliko god paprat izgleda krhko, jednako je otporna. Ova biljka osjeća se kao doma u suptropskim područjima s puno vlage te je idealna za kupaonicu.

Zmajevac dolazi u brojnim sortama, a nijedna od njih ne voli sušne prostore. Ova biljka sjajno podnosi vlagu i slabo osvjetljenje te je idealna za kupaonice.

Španjolska mahovina, poznata i kao Tillandisa, savršena je za sve koji imaju malo mjesta u kupaonici. Ne trebaju joj ni posuda ni supstrat, a lako se može i objesiti. Uspijeva i na neizravnom svjetlu, uz visoku vlažnost i vrlo malo prskanja vodom s vremena na vrijeme.

Zeleni ljiljan je najjednostavniji osvježivač zraka na svijetu. Osim toga, profinjenog je izgleda, a treba samo malo vode dva puta tjedno.