KULINARSKA KNJIGA 'PITE I TARTOVI'

Neodoljive slastice u okruglom formatu

21.01.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Atraktivno dizajnirana knjiga 'Pite i tartovi' u izdanju Lumena obuhvaća šezdesetak privlačnih recepata s detaljnim uputama za pripremu savršenog tijesta

Nakon neobično dizajnirane knjige 'Pizza', izdavačka kuća Lumen je pripremio još jednu sjajnu kuharicu atraktivnog okruglog formata pod nazivom 'Pite i tartovi'.

Posrijedi su jela koja se uspješno pripremaju već tisućama godina i koja su u ovoj privlačnoj kuharici dobila suvremeno ruho. Knjiga obuhvaća šezdesetak neodoljivih recepata s detaljnim uputama za pripremu savršenog tijesta. Nazivi tart i pita često se upotrebljavaju kao sinonimi, pa je autorica nastojala uvesti red tako što je većinu jela s jednim slojem tijesta naziva tartovima, a s dva sloja, gornjim i donjim, pite.

U knjigu su uključeni i recepti za ukusne pite sa zdrobljenim tijestom napravljenim od usitnjenih keksa ili oblatni. Svaki recept za tartove i pite s najrazličitijim voćem, čokoladom, ricottom, džemovima, bundevom, pinjolima, bademima i ostalim orašastim plodovima popraćen je fotografijama koje zorno ilustriraju kako će slastica izgledati kad bude gotova.

Tartovi i pite peku se uspješno već tisućama godina. Sudeći prema arheološkim nalazima, prva jela te vrste, s nepravilno oblikovanim tijestom premazanim medom i pečenim iznad vrućeg ugljena, pripremana su u starom Egiptu. Grci su pite radili od mesa, a u srednjem vijeku pojavljuju se slatki nadjevi ili mješavine slatkoga i pikantnoga.

Autorica u knjizi navodi podatak o andaluzijskoj kuharici iz 13. stoljeća koja sadrži detaljan recept za pitu punjenu kornjačama s tijestom od brašna jaja i šafrana. 'U Italiji su kuhari voljeli zapanjiti uzvanike na prijamima poslužujući goleme pite ispunjene živim pticama koje bi izletjele kad bi se pita razrezala. Neke europske pite bile su toliko velike da su u njih stali patuljasti zabavljači, glumci i plesači koji bi iskočili iz pite pa se pjevajući i plešući prošetali niz svečani stol. No tek su u Engleskoj pite doista shvatili ozbiljno', napominje Carla Bardi, ističući da je taj engleski specijalitet toliko dobro prihvaćen u Americi da se ustalila izreka 'američko koliko i američka pita'.