OD MASLAČKA DO ZLATNICA

Neočekivane koristi od korova

12.06.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Nema sumnje da nitko ne voli korov u svom vrtu, no u rijetkim slučajevima takve biljke ne moraju nužno biti dodatan posao bez razloga već mogu nositi i neočekivanu korist

Sočni maslačci

Mnogi vlasnici vrta maslačak smatraju korovom, no to ne mora nužno biti tako. Maslačci privlače pčele i odbijaju mrave. Njihove latice i lišće su jestivi, pa čak mogu postati i sastojak u kuhanju.

Lijepe zlatnice

Zlatnice su na lošem glasu zbog svoje sličnosti s ambrozijom. No zapravo su zlatnice lijep dodatak svakom vrtu koji će privlačiti leptire i pčele zahvaljujući kojima bi povrće moglo bogatije roditi.

Djetelina

Djetelina ima jednu sjajnu kvalitetu – njezino lišće vuče dušik iz zraka i njegovim ispuštanjem u zemlju poboljšava plodnost. Korisno je imati djetelinu u blizini žednih biljaka poput kupusa, brokule, cvjetače i bundeve jer stabilizira vodu vlagu oko svojih korijena.

Osvježavajuće ljubičice

Divlje ljubičice možda izgledaju nježno zbog kombinacije ljubičaste i bijele boje, no zapravo su mali snagatori koji lako mogu izdržati sušu. Zbog toga će često cvjetati i u hladu gdje čak ni trava ne uspijeva.


Čičak

Čičak možda ne izgleda posebno privlačno, no zato je koristan. Od njegovog suhog lišća navodno se radi odličan čaj, a mnogi se ljudi kunu kako je dobar i za čišćenje kože od bubuljica.

Koprive

Svi smo vrlo rano naučili pouku o golim nogama u koprivama, no nema smisla biti zlopamtilo kad nam ta biljka može pružiti odlično gnojivo. Postupak je vrlo jednostavan – ako stavite koprivu u vruću vodu na 30 minuta (oko 30 grama njenog lišća na jednu šalicu vode), zatim oberete uvenulo lišće i pustite tu tekućinu da se ohladi, dobit ćete koristan dodatak za svoje gnojivo s kojim možete zalijevati vrt.

Nemojte zaboraviti nositi rukavice tijekom postupka!

Dobričica

Dobričica je prizemni puzavac (poznat i kao divlja metvica). Jeftina je, ima male cvjetove, no najbolja kvaliteta joj je da ubija vrtnu gamad poput ličinki koje napadaju kupus, krastavce i rajčice.

Grahorice

Grahorice su jestive, pa su već samo zbog toga korisne, no svojim korijenjem dodatno oplođuju zemlju pa su sjajni susjedi paprikama, rajčicama, kupusu i brokuli. Grahorice također privlače kukce koji jedu vrtne štetočine.

Tušt, bunarka i prkos

Biljke koje rastu posvuda u divljini, a izrazito su hranjive mogu poslužiti za rahljenje tvrde zemlje i stabiliziranja vlage u njoj. A tko zna – možda vam se i svidi njihov okus!