svjetska top lista

Neka mjesta na svijetu imaju najspektakularnije izlaske i zalaske Sunca, a u Hrvatskoj to mjesto se skriva u Dubrovniku

03.03.2022 u 10:26

Bionic
Reading

Najveće i najljepše predstave na Zemlji održavaju se svakodnevno i potpuno su besplatne. Riječ je o izlasku i zalasku Sunca, događajima koji na nebu nerijetko kreiraju pravi spektakl. Britanska tvrtka Mornings napravila je zanimljivo istraživanje i otkrila mjesta na svijetu gdje se uživa u najljepšoj zori i sumraku

Bez obzira u kojoj mjeri ste romantična duša i jeste li jutarnji ili večernji tip, morate priznati – prizor koje na nebu nastaju prilikom izlaska i zalaska Suncu jedni su od najljepših i najnezaboravnijih trenutaka. No zora i sumrak razlikuju se od mjesta do mjesta, a neke lokacije na svijetu mogu se pohvaliti titulom mjesta na kojem dan počinje i završava dan.

Britanska tvrtka Mornings, koja se bavi proizvodnjom madraca, jastuka i kreveta, dala si je truda i locirala je najljepša mjesta na svijetu na kojim se odvijaju najljepši i zalasci Sunca. Prikupili su podatke iz recenzija na Tripadvisoru u cilju pronalaska najboljih mjesta za gledanje izlazaka i zalazaka Sunca u svakoj zemlji. Tim je analizirao spominjanja pojmova 'zalazak sunca' i 'izlazak sunca' u recenzijama Tripadvisora kako bi otkrio najpopularnije svjetske vidike.

Najljepša mjesta na svijetu za gledanje izlaska Sunca

Osim što je izlazak Sunca prekrasan prizor, u zori ima nešto čarobno te dok se novi dan budi izaziva osjećaj zahvalnosti, nade i iščekivanja. No, gdje se na svijetu može uživati u najljepšem početku dana? Angkor Wat, najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor nudi najspektakularniji početak dana. Uz tišinu, pjev ptica i mir, ovo mjesto se dva i pol puta češće spominje i povezuje sa izlaskom sunca od bilo koje druge atrakcije na svijetu.

U Hrvatskoj pogled na najljepši izlazak Sunca može se vidjeti s Dubrovačkih zidina. Prizor dok sunce izlazi, lagano se ljeskajući preko pučine i budeći grad jedan je od najljepših prizora u kojima možete uživati na samom početku dana.

Lista najljepših izlazaka Sunca na svijetu:

  1. Angkor Wat, Kambodža
  2. Vulkan Haleakalā, SAD
  3. Taj Mahal, Indija
  4. Borobudur, Indonezija
  5. Grand Canyon, SAD
  6. Uluru, Australija
  7. Tiger Hill, Indija
  8. Mount Batur, Indonezija
  9. Sarangkot, Nepal
  10. Planina Cadillac, Indonezija

Najljepša mjesta na svijetu za gledanje zalaska Sunca

Zalasci Sunca posebna su priča, pravi spektakl na nebu, sjajna Instagram pozadina, ali i trenutak koji nas natjera da usporimo i uživamo u trenutku. Bez obzira u kojem kutku svijeta se nalazili, gledanje zalaska Sunca čini nas poniznima i zahvalnima. Prema prikupljenim podacima tvrtke Morning najljepši zalazak Sunca odvija se na trgu Mallory na floridskom Key Westu. Mjesto je to poznato po festivalima gledanja zalaska sunca te mjesto gdje je zalazak sunca razlog za noćnu zabavu.

U Hrvatskoj najljepši zalazak Sunca odvija se u prekrasnom Dubrovniku, a za najspektakularniji prizor ukrcajte se u samu zoru na žičaru Srđ i uživajte u sumraku koja oduzima dah.

Lista najljepših zalazaka Sunca na svijetu:

  1. Trg Mallory, SAD
  2. Burj Khalifa, Ujedinjeni Arapski Emirati
  3. Top of The Rock, SAD
  4. Piazzale Michelangel, Italija
  5. Tanah Lot, Indonezija
  6. Uluwatu, Indonezija
  7. Plaža Mindil, Australija
  8. Angkor Wat, Kambodža
  9. Empire State Building, SAD
  10. Eiffelov toranj, Francuska
l>