BURNA POVIJEST

Kako je hotel u kojem su odsjedali moćnici i filmske zvijezde preko noći pretvoren u spavaonicu za 900 seljanki

05.01.2022 u 09:58

Bionic
Reading

Veličanstveni hotel Nacional u Havani, izgrađen 1930. godine, svjedočio je nekima od najvećih događaja u povijesti Kube

Bio je mjesto sastanaka mafijaških šefova, ključna lokacija u vrijeme kubanske krize i odmorište najekscentričnijih holivudskih ličnosti. Ali sve do konca prošle godine, građevina koja kombinira art déco, neoklasične elemente i maurske pločice, bila je prazna zbog pandemije koronavirusa.

Međutim, to ni u kom slučaju nije značilo da će hotel propasti. Naprotiv, bila je to prilika da se obnovi pročelje i da se ugrade novi podovi i prozori u sobama.

'Mnogo je posla obavljeno. Kad se turisti vrate, pronaći će hotel iz 1930-ih godina, ali s većim komforom', rekla je Arleen Ortiz, stručnjakinja za povijest hotela i dodala da će ondje biti moguće 'iznova proživjeti povijest'.

Slavni kumovi

Gosti će moći, na primjer, zatražiti da odsjednu u specifičnim sobama, poput sobe 211 u kojoj je boravio američki gangster Lucky Luciano u prosincu 1946. tijekom sastanka šefova mafije.

Taj je skup ovjekovječio Francis Ford Coppola u filmu 'Kum II' iz 1974. Mafijaši su na terasi hotela razrezali tortu u obliku Kube, što je bila metafora za podjelu kontrole nad unosnim ilegalnim poslovima.

Stvarni se sastanak zbio 22. prosinca 1946., pri čemu je Luciano sjedio na čelu velikog pravokutnog stola.

'Las Vegas još nije postojao i Kuba je bila savršeno mjesto za kocku zbog blizine Sjedinjenih Američkih Država, svoje klime, plaža i ruma', rekla je Ortiz.

Havana se nalazila na idealnom mjestu da postane kockarska prijestolnica svijeta.

Šefovi mafija rezervirali su čitav hotel kako bi njihove obitelji mogle provesti Božić u Havani, s posebnim gostom za tu prigodu - Frankom Sinatrom.

'Tarzan' s drugog kata skakao u bazen

Hotel Nacional, smješten na brežuljku koji gleda prema Floridskom prolazu, s posve novim porculanom iz Engleske, satovima uvezenim iz Njemačke i raskošnim lusterima, otvoren je 30. prosinca 1930. godine. Navodno ga je jednim dijelom financirala mafija.

Svega tri godine nakon toga, 400 vojnih časnika odanih svrgnutom predsjedniku Gerardu Machadu, sklonilo se u hotel dok su ga vladini vojnici bombardirali s kopna i s mora. Brojčano nadjačani i sa sve manje streljiva, brzo su bili primorani položiti oružje.

Zidovi su oštećeni tijekom opsade, no hotel je preživio i uskoro privukao posve drukčiji oblik pažnje.

Hodnici i sobe ispunjeni su fotografijama, predmetima i pismima poznatih i slavnih koji su odsjeli u hotelu.

Johnny Weissmuller, peterostruki olimpijski pobjednik u plivanju i kasnije najpoznatiji filmski Tarzan, jedan je od tih gostiju. Zadivio je osoblje skačući s prozora na drugom katu u bazen ispred hotela.

Filmska glumica Ava Gardner je 1950-ih u hotelu doručkovala koktele nakon noćnih izlazaka po havanskim kabaretima s ljudima poput Ernesta Hemingwaya.

  • +12
Hotel Nacional u Havani Izvor: Profimedia / Autor: Anne-Marie Palmer / Alamy / Alamy / Profimedia

Bivši engleski kralj Edvard i njegova fatalna Wallis Simpson, Winston Churchill, Marlon Brando, Errol Flyn, Rita Hayworth i Nat King Cole – svi su oni odsjeli u hotelu.

No nakon komunističke revolucije Fidela Castra 1959., hotel je pretvoren u spavaonicu za 900 seljanki koje su stigle u glavni grad kako bi naučile šivati.

'Te su se mlade žene, koje nikada prije nisu napustile svoje kuće zemljanih podova i bez električne energije odjednom našle u elegantnim hotelskim sobama', rekla je Ortiz.

Predivno, čarobno

Napetosti ponovno nastale tijekom kubanske raketne krize 1962. kada su vojnici iskopali rovove i tunele ispod hotela dok su se SAD i Sovjetski savez bili na rubu nuklearnog rata.

Hotel je ipak najpoznatiji po slavnim ličnostima.

'Stranci znaju za ovo mjesto i žele sjediti ondje gdje su tolike zvijezde sjedile prije njih', rekla je Tania Fernandez, kubanska liječnica iz pokrajine Sancti Espiritus koja je dovela svoju djecu da vide tunele.

Hotel je također renoviran 1990-ih, u vrijeme kada je strogi komunistički režim branio mjesnom stanovništvu da odsjeda u njemu.

'Predivno je, čarobno je biti ovdje. Volim kubanski narod i volim tu energiju. Nevjerojatno je', rekla je Sierra, 39-godišnja učiteljica iz SAD-a, pijuckajući vino sa svojim dečkom i gledajući prema moru.