VRIJEDI ISPROBATI

Ne znate kako očistiti mrlje s mikrovalne pećnice? Ništa lakše uz ovih nekoliko trikova

23.10.2020 u 12:52

Bionic
Reading

Mikrovalna pećnica neizostavan je uređaj u mnogim domovima, no koliko god da ste revni u čišćenju, tvrdokornih nakupina hrane ili masnoće nije se lako riješiti

Za čišćenje mikrovalne pećnice nije preporučljivo koristiti kemijska sredstva jer ipak unutra stavljamo hranu, a od onih prirodnih najbolji su kandidati limunov sok i ocat.

Za čišćenje mikrovalne pećnice iznutra najbolje je koristiti mješavinu koja uključuje svemoćni citrus koji je u kućanstvu itekako koristan savjeznik.

Dakle, pola limuna iscijedite u posudu s vodom (oko 150 ml) koja može izdržati temperature u mikrovalnoj pećnici. Zatim uključite mikrovalnu na najvišu temperaturu na oko dvije minute. Pričekajte da para u kojoj su čestice limunovog soka napravi svoje - u trajanju od oko 5-10 minuta, ovisno o tvrdokornosti mrljama.

Nakon toga, izvadite posudu i tanjur iz mikrovalnei dobro ga operite, a nakon toga pažljivo prebrišite unutarnje stranice, vrata i vanjski dio uz pomoć čiste spužve ili vlažnog papirnatog ručnika (pripazite da ne ostavlja tragove).

Umjesto limuna možete u istu stvrhu iskoristiti bijeli ili jabučni ocat koji također daje odlične rezultate.

Za čišćenje vanjskih dijelova mikrovalne pomoći će vam soda bikarbona.

Gumenu brtvu oko vrata očistite s mokrom spužvom i umočenom u malo sode bikarbone. Obrišite vlažnom krpom ili spužvom za ispiranje.

Vrata očistite mješavinom octa i vode 50/50. Dobro istrljajte i obrišite ih suhom krpom.

Mirise iz mikrovalne pećnice često nije lako ukloniti stoga je najbolje primiti se posla odmah, osobito ako vam je nešto zagorjelo. Dobar je savjet nakon zagrijavanja hrane intenzivnog mirisa uvijek nastojati prozračiti pećnicu pa vrata mikrovalne ostavite neko vrijeme otvorenima. Ukoliko je jelo zagorjelo, obavezno odmah počistite i stavite unutra neko sredstvo poput sode bikarbone koje odlično upija mirise prije nove uporabe.