PROKUŠAN TRIK

Ne znate kako očistiti zagoreni lim za pečenje? Uz pomoć ovog trika izgledat će kao nov

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 19.10.2020 15:21
  • Objavljeno 19.10.2020 u 15:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: agefotostock / Alamy / Alamy / Profimedia

Usprkos vašem silnom trudu oko čišćenja lima za pečenje, tvrdokorne mrlje još uvijek su tu i ne možete ih nikako ukloniti? Evo odličnog trika koji doista vrijedi isprobati

Premda je vaš protvan, odnosno lim za pečenje još uvijek u savršeno upotrebljivom stanju, pogled na tvrdokorne mrlje koje ste puno puta pokušavali ukloniti no bezuspješno vas beskrajno živcira?

Uz pomoću ovih sastojaka koje svi imamo kod kuće, lim će biti čist i sjajan, a mrlje će zauvijek nestati.

Što će vam trebati:

Soda bikarbona

Vodikov peroksid

Bočica s raspršivačem

Spužva za čišćenje s grubom stranom

Čelična vuna (ako su mrlje tvrdokorne)

Kako očistiti lim:

Stavite sodu bikarbonu koncentrirajući se na područja s vidljivim mrljama ili prljavštinom. U praznu bočicu s raspršivačem ulijte vodikov peroksid (ili poklopac boce s vodikovim peroksidom zamijenite sa nastavkom za sprejanje). Zatim nakon sode, nanesite vodikov peroksid dok se sve ne pokrije.

Prelijte s još sode bikarbone i ponovno poprskajte vodikovim peroksidom. Ostavite smjesu da odstoji najmanje 4 sata i preko noći.

Nakon toga, uzmite spužvu kako biste uklonili smjesu sode bikarbone i dobro trljajte. Možda ćete trebati umočiti spužvu u vodu kako biste namočili sasušenu smjesu sode bikarbone i peroksida. Ovisno o tome koliko je lim (protvan) za pečenje prljav, mrlje mogu vrlo brzo nestati ili bi taj proces mogao zahtijevati malo više truda uz pomoć spužve, no ne odustajte! Postupak može potrajati nekoliko minuta, stoga nemojte se obeshrabriti ako ne ide odmah na početku.

Nakon čišćenja, dobro isperite lim za pečenje i operite ga deterdžentom za pranje suđa. Ukoliko ostane još tvrdokornih mrlja, pokušajte ih očistiti čeličnom vunom i nemojte zaboraviti staviti rukavice. Dobro operite i posušite lim za pečenje prije upotrebe.

Savjet za kraj: Ako želite spriječiti nastanak novih mrlja, obložite lim za pečenje aluminijskom folijom ili papirom za pečenje kad god je to moguće.