VRIJEME JE ZA DESERT

Ne peče se i brzo je gotova: Zebra torta oduševit će vas okusom i izgledom

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 17.07.2020 07:16
  • Objavljeno 17.07.2020 u 07:16
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Elena Hramova / Alamy / Alamy / Profimedia

Zebra torta izgledom podsjeća na kožu zebre, a upravo zbog svog efektnog izgleda savršen je odabir za posebne prigode poput vjenčanja i godišnjica. Iznenadite nekog vama dragog ovim jednostavnim kolačem koji se ne peče i vrlo je brzo gotov. Za pripremu ove torte potreban vam je kalup i svega nekoliko sastojaka koji su zaslužni za lagani, osvježavajući okus u kojem možete uživati tijekom ljetnih mjeseci

Sastojci

Sastojci za biskvit:

  • 250 g tamnog kakao keksa
  • 120 g otopljenog maslaca
  • 5-6 žlica mlijeka

Sastojci za kremu:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 400 g kiselog vrhnja
  • 200 g šećera
  • 20 g želatine
  • 100 ml hladne vode
  • 80-100 g tamne čokolade
  • 50 ml hladnog mlijeka

Priprema

1. Započnite s pripremom biskvita. Usitnite kekse u električnoj sjeckalici. Prebacite ih u posudu i dodajte otopljeni maslac i mlijeko. Dobro promiješajte.

2. Smjesu s keksima prebacite u kalup za tortu i po vrhu pritisnite dnom čaše na stalku kako bi se biskvit nabio i izravnao. Ostavite u hladnjaku dok radite kremu.

3. U posudi pomiješajte želatinu s hladnom vodom i ostavite sa strane.

4. Izmutite slatko vrhnje u šlag. U zasebnoj posudi miksajte kiselo vrhnje i šećer pa prebacite u šlag i sve zajedno promiješajte.

5. Na pari otopite čokoladu.

6. Žlicu kreme dodajte u posudu sa želatinom i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu prelijte u ostatak kreme. Promiješajte. Dodajte hladno mlijeko i ponovno promiješajte.

7. Kreu podijelite na dva jednaka dijela. U jednu polovicu dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.

8. Sada ćete tamnijom kremom prekriti dno biskvita (dovoljno vam je 8-9 žlica). Zatim nastavite u sredinu dodavati po četiri žlice svijetle kreme pa četiri žlice tamne kreme i tako dok ne potrošite obje kreme (postepeno možete smanjivati količinu žlica kako bi dobili izgled koncentričnih krugova).

9. Protresite lagano kalup kako bi se krema po površini izravnala. Štapićem za ražnjiće povucite prema sredini torte tako da dobijete tanke trokute (krema će nalikovati paukovoj mreži).

10. Tortu ostavite da se hladi u hladnjaku barem četiri sata prije posluživanja.

Zebra-torta

Zebra-torta

Izvor: Profimedia / Autor: Elena Hramova / Alamy / Alamy / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!