PROLJETNI SPECIJALITET

Ne bacajte lišće rotkvica: Ono je ljekovito, ukusno i hranjivo, a evo kako ga najbolje iskoristiti

11.03.2022 u 21:45

Bionic
Reading

S dolaskom proljeća tržnice su sve bogatije omiljenim crvenim rotkvicama. Dolaze u malim svežnjevima zajedno sa svojim zelenim lišćem, koje nažalost velika većina kupaca baci pri čišćenju. To je velika greška jer ono je neiscrpan izvor ljekovitosti i kreativnosti

Blagodati ovog ‘vjesnika proljeća’ u kategoriji povrća je mnogo. Rotkvice obiluju C vitaminom, vitaminima B skupine, fosforom i cinkom i blagotvorno djeluju na našu kožu, čine ju mekom, glatkom, napetom, sjajnom i uistinu lijepom.

Odlične su za osobe koje pate od konstipacije (zatvora), jer vlakna iz rotkvica potiču izlučivanje probavnih sokova i rad crijeva. Posebno bogato željezom je pak lišće rotkvice pa se savjetuje da ga konzumiraju anemične osobe.

Međutim, sigurno se pitate što s lišćem rotkvice napraviti, a da bude ukusno i primamljivo. Velika većina kupaca ovo zeleno blago s vrha rotkvice odstrani i baca u otpad. To je krivo.

Nakon što lišće dobro očistite pod mlazom vode možete ga koristiti u raznim jutarnjim svježe cijeđenim i miksanim sokovima, raznim miješanim salatama ili napraviti kajganu s listovima rotkvice i dodatkom još nekog povrća. U sokovima će dobro funkcionirati s jabukom, limunom, naribanim đumbirom i medom, dok će vam za salatu biti potrebno još nekoliko lisnatih salata da napravite dobar miks. Možete osim toga lišće rotkvice dobro usitniti, dodati malo luka, suhih grožđica, začiniti maslinovim uljem, octom ili limunom.

Mi vam u nastavku donosimo recept za krem juhu od lišća rotkvice.

Sastojci:

- 3 veća svežnja lišća rotkvice

- 1 veliki sjeckani luk

- žlica maslaca

- 4 veća krumpira

- 1 ½ šalica nemasnog jogurta

- sol i papar

Priprema:

Pirjajte luk na maslacu oko pet minuta, dodajte narezano oprano lišće rotkvice i pirjajte još dvije minute dok ne omekša. Dodajte krumpire i prelijte vodom tik da ih prekrije. Kada se krumpir skuha, izmiksajte sve u blenderu, dodajte jogurt, pustite da zavrije, ugasite vatru i začinite.