BOJE ZDRAVLJA

Narančasto i zeleno povrće štiti od raka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.11.2010 13:45
  • Objavljeno 23.11.2010 u 12:16
povrće

povrće

Izvor: Corbis / Autor: Christina Simons/Corbis

Za mrkvu se dugo vremena vjerovalo da je vrlo korisna za dobar vid, no sudeći prema tvrdnjama znanstvenika, mrkve imaju znatno važniju ulogu. Prema najnovijem istraživanju, upravo mrkva umanjuje rizik obolijevanja od bolesti srca te štiti od zloćudnog raka

Povrće kao što je slatki krumpir, bundeva, tikvica i, naravno, mrkva prepuno je karotenoidima koji pomažu u borbi protiv raznih bolesti. Tamnozeleno povrće, poput brokule i graška, obiluje antioksidansima koji su vrlo korisni u prevenciji raka pluća.

Tijekom 14 godina, koliko je potrajalo istraživanje, znanstvenici su dokazali da upravo ovo povrće sadrži jake karotenoide koji pospješuju i produljuju život.

Kronične bolesti kao što su bolesti srca i rak uzrokovani su nastalom štetom na DNA, a upravo konzumacija ovog povrća umanjuje tu štetu.

Doktor Chaoyang Li voditelj ovog istraživanja u Atlanti tvrdi: 'Istraživanje je pokazalo da konzumacija voća i povrća pozitivno djeluje na smanjenje rizika obolijevanja od raka pluća. To se posebice odnosi na voće i povrće žute i narančaste boje kao što je mrkva, naranča, slatki krumpir i bundeva te ono tamnozelene boje poput brokule, graška, mahuna, špinata i salate.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi