ANJA ALAVANJA VILJEVAC:

Nakon svakog poroda vratila sam se na staru kilažu u mjesec dana

05.05.2023 u 06:54

Bionic
Reading

Anja Alavanja Viljevac, novinarka i voditeljica, otkrila je za tportal između ostalog kako održava vitku figuru, je li velika gurmanica i kojim se sportovima bave članovi njezine obitelji

Anja je ambasadorica ovogodišnjeg Festivala sporta, a on će se održati na zagrebačkom Jarunu u organizaciji Decathlona 13. svibnja.

Riječ je o događanju s ciljem promoviranja sporta i zdravog načina života, a program je nastao u suradnji s 21 sportskim klubom koji su pružili podršku u organizaciji. Posjetitelji će tako imati priliku uz pomoć najvećih sportskih stručnjaka okušati se u streličarstvu, stolnom tenisu, gimnastici, rukometu, odbojci, hrvanju, karateu, taekwondou, nogometu, kao i jako zabavnom, ali manje poznatom cornholeu...

Sve je to bio i više nego dobar povod za razgovor s Anjom, a ona nam je, između ostalog, otkrila kako održava vitku figuru, poklekne li i ona pred nekim nezdravim obrokom te na koji način primjenjuje zdrave navike u svojoj obitelji.

Kako održavate vitku figuru? Jeste li imali problema s povratkom na staru kilažu nakon poroda?

Nakon svakog poroda vratila sam se na staru kilažu u mjesec dana. Za to je, osim gena, zaslužan stil života. Uz troje djece, odmaranje i sjedenje su luksuz, a uz to sam ljubiteljica kretanja i zdravih obroka.

  • +3
Anja Alavanja Viljevac Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Puno roditelja žali se da zbog užurbanog načina života nemaju vremena za sport ili vježbanje. Kako vi to rješavate?

Jedno vrijeme odlazila sam na vježbanje kad su mi obojica starijih sinova bila na plivačkom treningu. A kad to nisam stigla, opet sam si priuštila dva sata vježbanja tjedno. Danas vježbam dva do tri sata tjedno, dok mi najmanji sin spava, a to je uglavnom oko podneva. Uz uvjet da taj dan ne radim. Ali što su oni veći, to se lakše organizirati, pa suprug i ja odemo barem jednom tjedno na tenis. A moj savjet roditeljima jest da barem vikendom izvuku bicikle i romobile i zajedno odu na izlet. Često radimo krug oko Jaruna jer stanujemo u neposrednoj blizini. Baš mi je zato i drago što sam ambasadorica ovogodišnjeg Festivala sporta, kojim Decathlon na Jarunu 13. svibnja slavi sport i zdrave životne navike za cijelu obitelj.

Kako biti discipliniran i motivirati se kad se radi o npr. uvođenju zdravih navika ili odlascima u teretanu?

Danas, kad toliko toga znamo o medicini, znanosti, ljudskom zdravlju, prevenciji i liječenju bolesti, teško mi je povjerovati da netko nije motiviran jesti zdravo. Naravno da pokleknem pred nezdravom hranom, obožavam pizzu, volim hamburgere, pohano i sve si to priuštim, ali ne češće od jednom tjedno. Isto tako, kad vidite promjene na tijelu nakon čestih odlazaka u teretanu, ne treba vam dodatni motiv.

Kojim se sportovima/tjelovježbom bavite?

Kad vježbam kod kuće, to je neki oblik fitnesa, barre workout, kardio pilates ili nešto slično. Zimi volim skijanje, a tijekom cijele godine tenis. Muž i ja smo ludi za stolnim tenisom i kad dođemo nekamo i vidimo stol, teško nas je odvojiti od njega.

Jeste li se bavili nekim sportom kao dijete i kojim? Kojim se sportom bave vaša djeca?

Danas puno više volim sport nego kad sam bila dijete. U školi sam igrala odbojku i trenirala jazz dance, kao i većina djevojčica. Najstariji sin Jakov već pet godina trenira nogomet u NK Jarun, sedmogodišnjem Ivoru još tražimo idealan sport, do sada se okušao u atletici, a dvogodišnji Dan po cijele dane natjerava nogometnu loptu.

Koji biste sport voljeli isprobati ili vam se čini zanimljivim?

Sviđa mi se streljaštvo, do sada sam pucala samo iz tatine zračnice i bila sam vrlo precizna, a suprug me uvjerava da bi mi se jako sviđao padel.

Koje biste sportove preporučili djeci?

Za djecu do osme godine preporučila bih aktivnosti koje uključuju razvoj motorike i koordinacije, ali sve kroz igru. Znam da postoje razne škole u kojima se mala djeca upoznaju sa svim sportovima te na taj način otkrivaju što im leži i što im se sviđa. Vjerujem da su za djecu dobri i judo i atletika, a sve dalje ovisi o njihovim preferencijama. Na Decathlonovom Festivalu sporta svi posjetitelji moći će se okušati u raznim sportovima, stoga je to super prilika roditeljima da otkriju sportske preferencije djece.

Jeste li veliki gurman? Postoji li hrana koju izbjegavate? Jesu li vaša djeca zahtjevna kad je riječ o hrani?

Veliki sam gurman, uživam u isprobavanju hrane, u novim okusima i nisam od onih ljudi kojima je svejedno što stave u usta. Želim da je kvalitetno i ukusno. Pomno planiram obroke, što je vrlo izazovno, jer su mi djeca izuzetno izbirljiva (barem ova starija). Primjerice, ako im poham, prije toga pojest će juhu od špinata, a za prilog će biti kelj s krumpirom. Obožavam slatko i svaki ručak završim desertom, ali isto tako - nijedan ručak ne prođe bez povrća.

Pripremate li se posebno za ljeto i sezonu bikinija?

Nemam posebnih priprema za ljeto s obzirom na to da je Djevica u meni disciplinirana tijekom cijele godine (smijeh).

Kako djeci možemo pomoći usvojiti zdrave navike kad se radi o prehrani, sportu, zdravom životu općenito?

Djeci smo najbolji primjer, djeca najviše uče od roditelja. I ne treba očekivati da će bezuvjetno i poslušno prihvatiti zdrav jelovnik, ali budite uporni, puno razgovarajte s djecom o tome zašto su zdrava hrana i kretanje važni i vjerujem da će to uroditi plodom. Primjerice, meni dečki znaju reći: 'Mama, možemo sad ono slatko i gazirano? Obećavamo da ćemo popodne pojesti voće.' I to je već napredak, znam da ne 'tupim' uzalud.