NOVI PROPISI

Najpopularnijem parfemu ozbiljno prijeti zabrana

29.05.2014 u 09:49

Bionic
Reading

Iako je još 2012. Europska komisija sastavljena od vodećih znanstvenika sastavila popis od 100 alergena koji se ne bi trebali koristiti u parfemima, propisi koji ih zabranjuju trebali bi ove godine stupiti na snagu

Na popisu je, između ostalih, ekstrakt mahovine, sastojak Chanela 5, koji se u tom najprodavanijem parfemu nalazi već 93 godine, a po novim propisima bi mogao biti zabranjen, jer nije siguran za zdravlje.

Vodeći ljudi u Chanelu kažu kako će nova regulativa biti izazov.

Iako Bruxelles ovom regulativom namjerava zaštiti kupce, radi se o samo jedan do tri posto korisnika.

Promjene su razljutile osnivača francuske kompanije luksuznih parfema Frederica Mallea.


'Ako zabranimo citral, možemo slobodno zabraniti i sok od naranče. To je apsurdno. Ne trebamo zabranjivati prirodu, nego samo naučiti kako s njom živjeti', rekao je dodajući kako treba i više od šest mjeseci i minimalno nekih 30 testova, a sve kako bi se zaštitio jedan mali dio populacije. Europska komisija planira zabraniti upotrebu ekstrakta mahovine hrasta i mahovine drugih stabala, a to su najviše upotrebljavani sastojci koji parfemima daju dubinu i produljuju trajanje.

Nova pravila prisilit će proizvođače na promjenu formule i promjenu pakiranja što će dovesti do novih troškova. Čak 12 sastojaka iz luksuznih parfema bit će zabranjeno, između ostalih, kumarin iz zrna tonke i eugenol iz ulja ruže. Citral iz limuna i ulja mandarina također bi trebao biti zabranjeni.

Glasnogovornik parfema Chanela No 5 koji se prodaje već 93 godine i spada u najprodavanije parfeme na svijetu, kaže kako će ovo biti velik izazov u očuvanju kvalitete najpoznatijeg parfema.

Hermes, Dior i Guerlain također se ubrzano pripremaju za nove propise radeći na novim formulama.

Zanimljivo je i da je broj sastojaka na koje proizvođači moraju upozoriti građane sa 26 narastao na 80, a sada se traže načini da te informacije nađu na internetu ili preko smartphonea da ih proizvođači ne bi trebali stavljati na pakiranja.

Nova pravila trenutačno su u javnoj raspravi, a rezultati se očekuju početkom lipnja.