VELIKE PROMJENE

Parfemi više ne mirišu kao nekada: Uvodi se zabrana sastojka u omiljenim mirisima

24.10.2025 u 12:27

Bionic
Reading

Novi propisi mogli bi zauvijek promijeniti jedan od najomiljenijih mirisa u parfemskoj industriji

Miris trešnje, ona sočna, zavodljiva nota koji podsjeća na crveni ruž, koktele i tople proljetne večeri – mogao bi uskoro postati prošlost. Parfemska industrija prolazi kroz promjene koje bi mogle zauvijek promijeniti način na koji mirišu naši omiljeni parfemi.

Kraj jedne mirisne ere

Legendarni parfumer Olivier Cresp, tvorac kultnih mirisa poput Mugler Angel i Dolce & Gabbana Light Blue, nedavno je otkrio vijest koja je uzdrmala beauty svijet: 'Benzaldehid će biti potpuno zabranjen do 2027. godine. To znači da već sada moramo povući formule koje ga sadrže. Bez benzaldehida nema ni badema ni trešnje.' Upravo je benzaldehid zaslužan za prepoznatljivu slatku notu trešnje i badema u parfemima. Nalazi se u gorkom bademovom ulju, ali se često koristi i u sintetskome obliku te je ključan je za toplinu i senzualnost mnogih poznatih mirisa.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Zašto je benzaldehid problematičan?

Nova regulativa dolazi od Međunarodne udruge za mirise (IFRA) i Europske unije, koje su taj sastojak klasificirale kao potencijalno toksičan. Iako se u parfemima koristi u vrlo malim količinama, zakonodavci ga žele postupno ukloniti iz upotrebe. 'IFRA ne uvodi ograničenja olako,' pojašnjava Charles de Lusignan, globalni direktor komunikacija pri IFRA-i. 'Svaka je restrikcija utemeljena na znanstvenim dokazima i procjenama sigurnosti,' dodaje. Drugim riječima, sigurnost potrošača ispred svega, no cijena bi mogla biti gubitak dijela mirisne raznolikosti na koju smo navikli.

Reformulacije parfema

Velike parfemske kuće već su započele tihe reformulacije svojih najpoznatijih mirisa. Parfumer Clement Gavarry iz kuće Firmenich objašnjava: 'Određeni sastojci koji su se koristili za stvaranje nota trešnje sada su ograničeni. No to ne znači da će trešnja nestati – samo da ćemo morati biti kreativniji.'

Njegov kolega Jérôme Epinette iz Roberteta otkriva da postoji mogućnost imitacije benzaldehida pomoću aroma kemikalija koje se inače koriste u prehrambenoj industriji. A Kilian Hennessy, osnivač luksuznog brenda By Kilian, dodaje: 'Ako možemo stvoriti aromu trešnje u jogurtu, možemo i u parfemu. No ti su mirisi izuzetno volatilni – daju snažan prvi dojam, ali brzo nestaju.'

Kad vaš omiljeni parfem više ne miriše isto

Primjer suvremene interpretacije tog trenda jest parfem Phlur Cherry Stem, koji potpisuje upravo Gavarry. 'U Cherry Stemu sam kombinirao prirodne sastojke, aroma molekule i akorde koji prenose sočnost i dubinu crne trešnje, bez zabranjenih tvari. Poanta nije kopirati miris trešnje, nego prenijeti njezin doživljaj.' U budućnosti možemo očekivati manje doslovne, a više apstraktne interpretacije mirisa trešnje, one koje mirišu na osjećaj, a ne na samu voćku. Sočne, gurmanske i sofisticirane.

Ako vam se čini da vaš omiljeni parfem više ne miriše kao nekad, niste u krivu. Reformulacije su stvarne, a promjene su ponekad suptilne, ali osjetne. 'Potrošači možda ne prate regulative, ali čim osjete da im se miris promijenio, žalit će se,' priznaje Cresp. Za sada, parfemi s notama trešnje još uvijek su među nama, ali njihova će budućnost biti drukčija. Manje cvjetna, manje orašasta, a više gurmanska, suvremena i konceptualna.

'Nije kraj svijeta,' zaključuje Epinette. 'Samo početak novog poglavlja za miris trešnje.'