ALFA ROMEO

Najluđi ženevski koncept – MiTo GTA

23.02.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Prva fotografija Alfina MiTa GTA, za koju smo prošli tjedan mislili da je lažna, ipak se pokazala – pravom. Alfa je danas objavila još dvije fotografije te neke informacije o automobilu, uključujući onu da je riječ o konceptu

Već u početku valja istaknuti da se Milanezi doista ne šale kada je oznaka GTA u pitanju. GTA stoji za Gran Turismo Alleggerito, gdje zadnja riječ znači – olakšan, a MiTo će ovu kraticu pokušati opravdati performansama novog 1,8-litrenog motora.

Kapacitet od 1,8 litara možda se čini malenim za jedan sportski automobil, no pomoću turbopunjača, direktnog ubrizgavanja i tehnologije dual variable valve timing motor razvija čak 240 KS. Kada je pak snižavanje mase u pitanju, Alfini su inženjeri zamijenili dio komponenata onima od ugljičnih vlakana te opsežno koristili aluminij pri izradi ovjesa, šasije i kočnica.

U odnosu na standardni MiTo, GTA leži na modificiranom ovjesu 20 mm niže, uz unaprijeđene kočnice i direktniji upravljač, te je profitirao od novog sustava aktivnog ovjesa zbog kojeg pri agresivnijoj vožnji stražnji ovjes postaje znatno tvrđi, što omogućuje uvjerljive vozne osobine.

Automobil će službeno biti predstavljen na ženevskom salonu automobila početkom sljedećeg mjeseca.