Udobno, ležerno i très chic

Najljepši zagrebački ured spaja visoku estetiku s visokom tehnologijom, rezultat je potpuna udobnost

01.12.2022 u 09:06

Bionic
Reading

Ured marketinške agencije Alert odiše francuskom profinjenošću, a njegovi zidovi ispod štukatura i umjetničkih djela kriju inteligentno i energetski učinkovito rješenje za grijanje i hlađenje prostora

Ured marketinške agencije Alert nalazi se u srcu Zagreba i uvijek vrvi životom. Kako bi njezini kreativni zaposlenici živjeli i disali s gradom, agencija Alert je svoj dom našla u jednoj od predivnih starih donjogradskih palača. Prije dvije godine ured je potpuno adaptiran, a rezultati preuređenja su i dalje zadivljujući. Estetika na tragu pariških atelijera, funkcionalnost i inovativna tehnička rješenja spektakularno se isprepliću, dok istovremeno poštuju lokaciju na kojoj se agencija nalazi.

Prostrani ured uspješno spaja viziju modernog i urbanog, a istovremeno toplog i šarmantnog poslovnog prostora. Prilikom uređenja, ideja vodilja je bila da prostor i ljeti i zimi bude ugodan za sve one koji u njemu borave i da svima pruži osjećaj udobnosti, opuštenosti i topline doma.

Udobno, ležerno i très chic

Za lokaciju svog ureda Alert je odabrao ugao stare zaštićene donjogradske palače s orijentacijom na četiri strane svijeta, velikim prozorima, puno prirodnog svjetla i atrijem. Uredski prostor čine dva spojena građanska stana, a za njihov impozantni novi interijer zaslužni su vlasnica agencije Alert Lana Bedeković Rosandić i slavni dizajnerski dvojac Dean Franić i Saša Šekoranja, koji su njezine ideje proveli u spektakularno djelo.

U interijeru koji su uredili puno je prirodnih materijala kao što su drvo i kamen, prevladavaju neutralne boje, a cijeli interijer je vrlo klasičan, dok velikim i visokim sobama dominiraju bogate štukature. Pečat prostoru daju velika rasvjetna tijela, talijanski, skandinavski i hrvatski dizajnerski namještaj i umjetnine na zidovima. Marketinška je agencija kreativno i živo mjesto pa je novi prostor i dalje mjesto kreacije. Puni se fotografijama, umjetnošću, i svakodnevnim kreativnim neredom pa ured korištenjem izgleda sve bolje i interesantnije.

Kreativnost ispod površine

Kada su razmišljali o uredu kakav žele stvoriti, Lana, Saša i Dean su razmišljali o stilu uređenja i organizaciji prostora, ali i o udobnosti i tehnološkim rješenjima koja je omogućuju. U skladu s duhom vremena, razmišljali su o automatizaciji sustava koji nisu direktno u službi kreativnosti, ali su iznimno važni za udobnost i osjećaj ugode koji onda potiču kreativnost i produktivnost.

Jedan od tih važnih sustava je sustav grijanja i hlađenja, jer zagrebačka su ljeta vruća, zime hladne, a prozori Alertovog ureda veliki i brojni. Alertov izbor je pao na Ariston i njihove sustave toplinskih pumpi, poznatijih pod nazivom dizalice topline. Ariston je pouzdana i renomirana marka koja je Alertu ponudila upravo ono što su tražili: visoku kvalitetu i pouzdanost, maksimalnu udobnost tijekom cijele godine, prilagodljivost prostoru, energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije i jednostavnost korištenja.

U sklopu adaptacije, u kojoj se u dvama spojenim građanskim stanovima mijenjalo baš sve, u zidove ureda, ispod današnjih predivnih štukatura i umjetničkih djela, položen je sustav cijevi koje griju ili hlade ured, ovisno o godišnjem dobu.

Prednosti takve ugradnje sustava za grijanje i hlađenje prostora je temperatura koja je uvijek ugodna u svim dijelovima ureda. Nikome nije prevruće uz radijator i nikome ne puše klima. Alert griju i hlade zidovi i to je dio udobnosti koju obožavaju svi koji tamo borave. Alertovci mogu s lakoćom upravljati sustavom pomoću Aristonove aplikacije, iz bilo kojeg dijela svijeta. Jedino što im treba je internet i mobitel.

Tehnologija donosi jednostavnost

Upravljanje sustavom grijanja i hlađenja u Alertu su s lakoćom automatizirali. Sustav sam zagrije prostor prije dolaska zaposlenika na posao pa onda opet spusti temperaturu nakon radnog vremena i vikendom kada nema nikoga u uredu. Automatizaciju koriste i po ljeti, kada se prostor hladi prije dolaska zaposlenika na posao.

Sljedeći korak na koji se planiraju odvažiti je prepustiti upravljanje sustavom grijanja Aristonovoj umjetnoj inteligenciji koja uči iz njihovih navika i kroji tjedni raspored grijanja po njihovoj mjeri. Taj se raspored stalno dodatno ažurira, naravno samostalno, kako bi se prilagodio stvarnom životu koji nikada nije statičan.

Alert ima dva ugrađena sustava dizalica topline, Nimbus Plus 70 s Net i Nimbus plus 110 S Net. Budući da se radi o zaštićenoj staroj zgradi u strogom centru grada, svaka od dizalica topline koju koriste radi na principu zrak-voda, a vanjske jedinice su smještene dvorištu zgrade. Ariston dizalice topline uopće nisu bučne, a pravi su primjer cijenjenog talijanskog dizajna gdje estetika unutarnje i vanjske jedinice doprinosi izgledu svakog doma ili poslovnog prostora.

Što je uopće dizalica topline

Dizalice topline su jednostavna alternativa plinskom ili grijanju na lož ulje, a njihova je energija čišća i ekološki prihvatljivija. Koriste 75% obnovljivih izvora energije za svoj rad i samo 25% električne energije. Time pridonose očuvanju okoliša, učinkovitije su u odnosu na tradicionalne načine grijanja i štede novac. Dizalice topline se mogu koristiti za različite vrste grijanja. U Alertu smo vidjeli zidno, ali tu je još primjerice podno ili radijatorsko grijanje, a služe i za grijanje pitke tople vode.

Vanjska jedinica dizalice topline iz zraka preuzima toplinu i pretvara je u toplu ili hladnu vodu koja onda hladi ili grije prostor. Osim unutarnje i vanjske jedinice, ovaj Aristonov sustav dolazi i s termostatom Sensys NET HD pomoću kojega se također može upravljati sustavom grijanja i to iz prostora u koji je ugrađen. Cijeli je sustav grijanja, a u slučaju Alerta njihova dva sustava, bežično povezan rješenjem Ariston NET i sve se informacije između aplikacije, sustava i njegovih dijelova dijele i obrađuju u realnom vremenu. Dodatna pametna povezivost stupa na scenu kada su ovi sustavi integrirani s primjerice fotonaponskim ili solarnim toplinskim sustavima.

U Alertu smatraju da su uredi budućnosti upravo ovakvi, rađeni po ljudskoj mjeri, inspirativni, kreativni i funkcionalni. U njima su tehnologija i automatizacija u službi čovjeka, ali i zaštite prirode.

Ariston poduzima još jedan konkretan korak prema održivosti predstavljanjem nove serije dizalica topline, Nimbus NET R32. Saznajte više o novoj generaciji dizalica topline, koja se može pohvaliti visokim performansama i vrlo velikom uštedom energije.