A DA NISTE NI ZNALI

Najgore bakterije koje možete pokupiti vježbajući

01.08.2013 u 07:24

Bionic
Reading

Sat zumbe, oprema za vježbanje, utezi i lopte za fitnes – svi imaju nešto zajedničko, osim činjenice da vas dovode u formu. Naime određena mjesta i stvari u fitnes centru prepuni su mikroba zbog kojih se možete razboljeti. Stoga svakako treba obratiti pažnju te poduzeti prevencijske korake

Torba za trening
Ako, kao većina, svoju torbu za vježbanje nosite od kuće do prtljažnika automobila, pa do teretane, i nakon toga ponovno kući, to otvara velike mogućnosti prikupljanja bakterija. Što će se naći na vašoj torbi, ovisi o tome gdje je sve odlažete. Na primjer možda ćete je spustiti na tlo na kojem će pokupiti cijeli asortiman stvari. Međutim nisu svi organizmi nužno patogeni, ali ima ih toliko da ih ne možete ni razlikovati.
Rješenje: Jednostavan sprej za dezinfekciju trebao bi vas zaštititi. Držite ga u prtljažniku automobila ili u sportskoj torbi te je nakon treninga našpricajte prije nego što je unesete u kuću, piše Huffington Post.

Boca za vodu
Ako rukama otvarate sportski čep na boci za vodu, na taj način prenijet ćete bakterije s ruku na bocu i zatim na usta, jer njima su prekrivene sprave koje dotičete za vrijeme vježbanja u teretani. Osim toga, mnogi koriste istu bocu nekoliko puta zbog uštede novca, no tako se posve nesvjesno izlažu raznim bakterijama i virusima. Punjenje boce vodom omogućava bakterijama da dospiju u nju, stoga vodite računa o tome da to ne činite u svlačionici, a najbolje je da je napunite u svojoj kuhinji, što dalje od teretane. I nikada ne dijelite svoju bocu vode s nekim drugim. Naime na taj način se vrlo lako može prenijeti crijevna viroza, upozorava Michael Schmidt, profesor na Odjelu za mikrobiologiju i imunologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Južnoj Karolini.
Rješenje: Jednokratne boce bacite ili vratite ako su povratne, dobro operite ruke sapunom i vodom ili koristite alkoholni gel prije nego što napustite teretanu. Ili pak koristite višekratnu bocu čiji se čep može povući ustima umjesto rukama.

Sat aerobika
Gužva na satovima aerobika povećava šanse da udahnete viruse, posebice one što prenose gripu. Držite se na udaljenosti od oko šest metara od osobe koja kašlje i može biti zarazna.
Rješenje: Proaktivan pristup najbolje je rješenje da biste se zaštitili od gripe, kaže Schmidt, preporučujući cijepljenje. Osim toga, važno je prije i nakon teretane dobro oprati ruke, ne dirati lice ako nije potrebno te koristiti sapun, vodu i dezinfekcijske sprejeve za ruke.

Daljinski upravljač
Gledanje televizije prilikom izvođenja kardio vježbe omogućuje to da vrijeme brže prođe, no činjenica je da se na daljinskom upravljaču može nalaziti cijeli niz bakterija, od MRSA sve do E.coli, virusa gripe, pa čak i norovirusa. Studija objavljena u časopisu Journal of Medical Virology pokazala je da je daljinski, poput onoga za televizor koji obično u teretani ide iz ruke u ruku, odličan domaćin rinovirusu koji uzrokuje prehladu.
Rješenje: Izbjegavajte dodirivanje lica dok ne operete ruke, savjetuje Schmidt, naglašavajući važnost upotrebe sapuna, vode i antibakterijskih gelova.

Dozer za sapun
Uređaj dizajniran za sprečavanje dolaska štetnih bakterija na ruke također može uzrokovati bolesti. 'Neke bakterije zapravo mogu rasti na materijalima koje koristimo za pranje i/ili dezinfekciju ruku', kaže Schmidt. Gori oblici bakterija su pripadnici roda Pseudomonas, organizma koji može napasti bilo koji dio tijela. To obično ne utječe na zdravlje ljudi, ali uzrokuje bolesti kod ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom. Biofilm (sloj mikroorganizama) bakterija može rasti na alkoholu koji prodire van i isparava u koncentraciji, što omogućuje bakterijama da se razmnože, kaže Schmidt.
Rješenje: Za zaštitu uzmite papirnati ručnik i koristite ga prilikom doticanja dozera sapuna. Nakon pranja ruku upotrijebite papirnati ručnik i za sušenje te za zatvaranje vode.

Saune
U saunama su vam najveći neprijatelj podovi. Ako hodate bosi te imate čak i najmanju ogrebotinu na stopalu, to je dovoljno da dobijete gljivice koje se mogu razviti u jaču infekciju. Drvene klupe također mogu skrivati gljivice, pogotovo ako korisnici saune na njima sjede goli.
Rješenje: U sauni uvijek nosite japanke, a kada sjedite, koristite ručnik.

Lopte za fitnes
Lopte na napuhavanje te utezi mogu se koristiti za sve, od čučnjeva pa do jačanja mišića i grupnih vježbi. Međutim i oni su prepuni bakterija. Analizirajući te rekvizite u teretani, otkriveni su Staphylococcus aureus, čest uzrok infekcija koje mogu (u ekstremnim slučajevima) biti potencijalno smrtonosne. No nećete se razboljeti ako nemate otvorenu ranu ili pak rukama ne dodirujete lice.
Rješenje: Nakon vježbanja koristite alkoholni sprej ili gel te dezinfekcijske maramice, a za lice poseban ručnik.

Bicikl
Prije nego što započnete pedalirati na mjestu, svakako je preporučljivo dezinficirati ručke i sjedalo. 'Ručke i sjedalo, posebice oni izgrađeni od mekog materijala, mogu sadržati cijeli niz bakterija.
Rješenje: Namočite maramice alkoholnim gelom te prebrišite navedene površine bicikla. Pustite da se osuši na zraku jer isparavanje alkohola ubija bakterije.