'R' SA 270 KS

Najbrutalniji serijski Golf dosad u Frankfurtu

17.09.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Salon u Frankfurtu iznjedrio je najsnažniji Golf do sada – model R koji raspolaže dvolitrenim turbopunjenim četverocilindričnim benzincem s čak 270 KS i modificiranim integralnim pogonom 4Motion na sva četiri kotača

Maksimalnu snagu motor razvija pri 6.000 okretaja u minuti, a 350 Nm okretnog momenta dostupno je u ispeglanoj krivulji već od 2.500 pa sve do 5.000 okretaja. Volkswagenovi inženjeri tvrde kako je modificirani integralni pogon koji automatski, ovisno o prijemljivosti raspodjeljuje snagu po osovinama sposoban prenijeti i do sto posto okretnog momenta na stražnje kotače u pojedinim ekstremnim situacijama.

Sprint do stotke pomoću automatiziranog sedmerostupanjskog DSG mjenjača s dvostrukom spojkom traje tek pet i pol sekundi (5,7 sekundi sa šesterobrzinskim ručnim mjenjačem), a maksimalna brzina elektronski je limitirana na 250 km/h. Prosječna potrošnja u kombiniranom ciklusu registrirana je na 8,3 litre na stotinu kilometara što je čak 20 posto manje no što je tražio njegov prethodnik s V6 motorom – model R32.

Kako i pristoji najžešćem Golfu, eksterijer i interijer temeljito su redizajnirani. Automobil je izvana dobio svjetla bi-xenon, LED dnevne lampe, 18-colne felge, stražnji difuzor i centralno smješten ispušni sustav, a interijer je profitirao sportskim sjedalima, elementima od poliranog aluminija, sportskim upravljačem.

Volkswagen je već počeo puniti knjige narudžbi, a zasad nije poznato po kojoj cijeni će se automobil nuditi ili kad će Nijemci započeti s isporukama prvih vozila.