ONE-77 SA VIŠE OD 700 KS

Najbrutalniji Aston Martin naklonio se u Ženevi

03.03.2009 u 10:24

Bionic
Reading

Nakon što su nam u Frankfurtu pokazali samo njegov desni svjetlosni sklop, u Aston Martinu su očito zaključili da više nema smisla skrivati One-77, najbrži i najskuplji automobil koji su dosad napravili

One-77 će kasnije danas i službeno biti predstavljen u Ženevi, a u međuvremenu nas je britanski proizvođač automobilske egzotike počastio s novim fotografijama i podacima o svojoj beštiji.

Superautomobil, čija je monocoque karoserija izrađena od ugljičnih vlakana, sa sprijeda smještenim motorom, stražnjim pogonom i robotiziranim šesterobrzinskim sekvencijalnim mjenjačem u suradnji s inženjerima u Cosworthu dobio je prilagođeni šestolitreni V12 motor iz modela DBS kojem je zapremina povećana na 7,3 litre, a masa snižena za 25 posto.

Premda Aston još nije otkrio koliko je motor snažan, procjenjuje se da iz monstruozne zapremine istiskuje više od 700 KS. Ne treba stoga čuditi što u Astonu procjenjuju kako One-77 sa svojih 1.500 kilograma do stotke sprinta za 3,5 sekundi te postiže maksimalnu brzinu veću od 320 km/h.

Svega 77 primjeraka bit će proizvedeno po cijeni od milijun funti po primjerku.