Preventiva

Najbolji savjeti kako da spriječite da se prehlada useli i u vaš dom

19.10.2017 u 09:33

Bionic
Reading

Pročitajte savjete kako da na prirodan način pomognete sebi i članovima obitelji te da spriječite prehlade i gripu prije negoli uđu i u vaš dom

Prvi i najvažniji faktor zasigurno je higijena i pranje ruku. Kako bismo spriječili zarazu preko kvaka, hvatišta u tramvajima i autobusima i slično, važno je redovito prati ruke.

Odavno već znamo da je tjelesna aktivnost itekako dobra za organizam jer povećava brzinu kojom protutijela prolaze kroz naš krvotok, pa time pomaže u jačanju imuniteta.

A uz tjelovježbu, uvijek možete uzimati određene namirnice koje sadrže prijeko potrebne vitamine, piti čajeve ili udisati i masirati se eteričnim uljima.

Pravilna prehrana također je bitna. Ona bi trebala biti raznovrsna i, umjesto velikih glavnih obroka, raspodijelite hranu na više manjih, u kojima će se naći sezonsko voće i povrće, žitarice, meso, ali i riba.

Vitamin C prva je asocijacija u borbi protiv bolesti. Možete ga uzimati u tabletama, prahu ili, kao najprirodniji način, jedući određene namirnice. Naranča, grejp, mandarine, brusnice, kivi, limun ili sok od ananasa izvrstan su odabir, kao i grašak, kelj, rajčica i paprika.

Ono što vam zasigurno može pomoći u prevenciji bolesti unos je cinka, koji je snažni antioksidant te s vitaminom C stimulira imunološki sustav. Ima ga u pšeničnim klicama i žitaricama, osobito raži, kao i sjemenkama bundeve, suncokreta i sezama, soji, grahu, grašku, slanutku i leći.

Željezom, koji je važan za hemoglobin te uvelike doprinosi jačanju imuniteta, bogati su orašasti plodovi, stoga si svakog dana priuštite malo orašida. Ipak, nemojte pretjerati. Stručnjaci kažu da se dnevno smije pojesti najviše šaka orašastih plodova. Za željezo jedite i sušeno voće, crveno meso, puretinu i piletinu, zeleno povrće te grah i ciklu.

Probajte izbaciti svu hranu bogatu šećerom, a pojačajte sve što sadrži cimet, đumbir i papar. Pojačajte i unos probiotika. Ukoliko ne želite kupovnu verziju u tabletama i prahu, odaberite jogurte i slične napitke s probioticima.

Svako jutro pokušajte započeti šalicom mlake vode u koju ćete umiješati žličicu ribanog đumbira te sok kriške limuna, a kroz dan, umjesto kave, odaberite radije matcha čaj. Za njega kažu da je bolji i od zelenog čaja te je odličan u borbi s virusnim i bakterijskim infekcijama.

U čaj uvijek dodajte med umjesto šećera. Dobri poznavatelji kažu kako je dobro koristiti što tamniji med jer sadrži više antioksidanta. Prilikom biranja čajeva zimi, imajte na umu to da su odličan izbor oni od metvice, matičnjaka i majčine dušice i dobro ih je piti svakodnevno, kao i onaj od šipka, koji sadrži visoku dozu vitamina C.

Kome ne smeta miris i okus češnjaka, odnosno bijelog luka, uvijek može napraviti napitak od njega – u malo vode stavite dva češnja ili režnja, pustite da odstoji i popijte. Ako vam je to prejako, probajte žlicu cimeta pomiješati sa žlicom meda dok ne dobijete jednoličnu masu, a potom dolijte tople vode i eto vam toplog napitka.

Oni koji se koriste eteričnim uljima itekako znaju njihovu ljekovitost u borbi protiv pada imuniteta i prehlada. Niauli i kajeput, Eukaliptus globulus i Eukaliptus radiata, ružmarin, ravensara ili čajevac odličan su izbor jer djeluju antiseptično i protuinfektivno. Ukoliko želite uvijek biti zaštićeni pomoću eteričnih ulja, u ljekarnama potražite posebne narukvice na koje ćete nakapati vaše omiljeno ulje koje će vam pomoći u prevenciji bolesti.

I za kraj – pazite na to da se dovoljno odmarate, ali i da prostorije u kojima boravite uvijek redovito prozračite.