IDEALNO ZA PETAK

Najbolji recept za pripremu srdela koji ćete naći

03.10.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Srdele su ukusne i zdrave, brzo se pripremaju, a sigurno spadaju među povoljnije namirnicu

Petkom tradicionalno volite uživati u ribljim specijalitetima? Ovaj će vas jednostavni recept sa srdelama i juhom od rajčice sigurno oduševiti.

Čišćenje srdela

Iako će mnogi kosti čistiti nakon što srdele budu gotove, vrhunska stručnjakinja za pripremu ribe Christine Burns Rudalevige otkriva za Yahoo Food da je puno bolje to napraviti prije.

Prvo glavu srdele odvojite od tijela pa prstom raširite lijevu i desnu stranu ribe kako biste došli do središnje kosti. Pritisnite je na dno daske vanjskom stranom i lako ćete izvaditi sredinu s kostima. Za klasičnu pripremu srdela, nakon čišćenja ih je dovoljno uvaljati u brašno i pržiti nekoliko minuta.

Srdele s juhom od rajčice

oko 900 g zrelih rajčica
1 žličica šećera
1/2 šalice i još 2 žlice maslinova ulja
sol
svježe mljeveni crni papar
malo bosiljka i vlasca
1 luk, usitnjen
1 komorač, usitnjeni
1 mrkva, narezana na kockice
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
2 žlice octa balsamica
4 svježe srdele
2 žlice vrhnja po želji za posluživanje
malo kapara za ukras

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih. Rajčice prerežite na pola i posložite na papir za pečenje. Začinite po želji i pecite oko sat vremena. Za to vrijeme u malo vode prokuhajte vlasac i bosiljak (bez stabljike) 20-ak sekundi pa ga isperite hladnom vodom. Stavite u mikser s malo maslinova ulja i napravite pastu.
Idući korak jest taj da u tavi u dvije žlice ulja na srednje jakoj vatri popržite luk, komorač, mrkvu i češnjak. Za ovo vam je potrebno oko sedam minuta i povremeno sve promiješajte. Nasjeckajte stabljiku od bosiljka pa ju dodajte zajedno s pečenim rajčicama i sokovima koje su pustile. Pustite da još malo ključa i zatim napravite pire odnosno gustu juhu te poslije dodajte ostale sastojke poput napravljene paste ili vrhnja. Sada još samo trebate ispeći srdelice i sve je spremno za ručak petkom.