TVRDOGLAVE MRLJE

Najbolje taktike: Kako ukloniti masne mrlje s odjeće i tekstila

27.03.2021 u 19:47

Bionic
Reading

Jako dobro znamo koliko je teško ukloniti masne mrlje s odjeće jer one ne nestaju nakon pranja u perilici. Potrebno ih je prethodno tretirati, pogotovo ako je riječ o odjeći i tkaninama koja se peru na manjim temperaturama

Ako se pitate zašto masne mrlje ne nestaju pri običnom pranju odgovor je vrlo jasan – ulje nije topivo u vodi. Zato nam je potreban saveznik u obliku sapuna ili deterdženta koji će rastvoriti ulje u vodi i tako ukloniti masnu mrlju.

Važno je odmah reagirati

Kad masnoća završi na odjeći najvažnije je reagirati čim prije i pokušati ukloniti mrlju kako tkanina ne bi još više upila masnoću. Masnu mrlju prvo čistite čistom krpom ili papirnatim ručnikom i to bez trljanja kako je ne bi raširili po tkanini, već nježno tapkajući da se upije višak masnoće. Na mrlju zatim nanesite baby puder u prahu ili sodu bikarbonu kako bi se upio višak masnoće. Ostavite da djeluje 15 minuta.

Možete koristiti i kukuruzni škrob. Masne mrlje pospite kukuruznim škrobom i ostavite da djeluje sat do dva i zatim uklonite višak škroba i blago istrljajte zaprljani dio odjeće.

Nakon što ste mrlje tretirali puderom, kukuruznim škrobom ili sodom bikarbonom na red dolazi sljedeći korak – čišćenje sapunom.

Čarolija sapuna

Sapun je još uvijek jedan od najmoćnijih saveznika u borbi protiv masnih mrlja. Zato je dobro imati običan sapun za odjeću koji košta svega nekoliko kuna, a može se pronaći u drogerijama. Ako ga nemate pri ruci odlično će poslužiti i tekućina za ručno pranje posuđa.

Prvo uklonite višak pudera s odjeće i masnu mrlju isperite vodom te dobro nasapunajte. Ako koristite tekućinu za pranje posuđa stavite nekoliko kapi direktno na mrlju, dodajte malo vode i sa starom četkicom za zube lagano iščetkajte. Zamrljani komad odjeće zatim operite u perilici za rublje, ako je ikako moguće u toploj vodi pa stoga pažljivo pročitajte upute na etiketi da ne biste nepovratno uništili omiljeni komad.

Različita tkanina, različita rješenja

Svaki materijal je različit pa zahtijeva i drugačiji pristup uklanjanju mrlja što svakako moramo uzeti u obzir kad krenemo u obračun s masnoćom na tekstilnim predmetima. Nepisano je pravilo da se prirodni materijali poput pamuka i lana lakše i brže čiste. Sintetički materijali poput poliestera, poliamida i sličnih umjetnih materijala teže se čiste jer masnoća dublje prodire u njihova vlakna.

Amonijak kao spas

Usprkos ružnom mirisu, amonijak je odličan 'čistač', a spas je kod tvrdokornih masnih mrlja jer ne oštećuje tkaninu niti uništava boje. No uvijek ga je potrebno koristiti razrijeđenog, posebno na tekstilu koji ne možete oprati u perilici poput tapeciranog namještaja ili tepiha. Ako ga koristite kod jače zaprljane odjeće dobro je dodati čašu amonijaka s deterdžentom u perilicu i zatim odjeću oprati na odgovarajućem programu sukladno uputama proizvođača.

Za najtvrdokornije mrlje

Za one najtvrdoglavije mrlje tu je još jedno rješenje - alkohol. Potrebno je mrlju tretirati alkoholom i sačekati neko vrijeme. Zatim dodajte deterdžent i mrlju nježno iščetkajte, a proces čišćenja završite pranjem u perilici rublja.

sve osim nogometa