MALI TRIKOVI

Možda izgledaju tvrdokorno, ali mrlje od voska prilično je lako ukloniti

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 13.01.2021 13:01
  • Objavljeno 13.01.2021 u 13:01
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Dmitriev / Alamy / Alamy / Profimedia

Proslave dječjih rođendana ili romantične trenutke teško je zamisliti bez svijetla svijeća, koje često znaju ostaviti trag

Osušeni vosak svijeće čini se kao dosta tvrdokorna mrlja, ali zapravo ga je dosta lako ukloniti.

Općenito, vosak prije pokušaja uklanjanja mora biti što tvrđi. Ako se rastopljeni vosak svijeće prolio i osušio na tepihu, zahvaćeno područje prekrijte vrećicom leda ili smrznutog graška, a ako je mrlja od voska na nekoj tkanini, ubacite je cijelu na sat ili nešto više u zamrzivač. Kad vosak postane krhak, uklonite ga rukom ili tupim nožem.

Uklanjanje preostalih naslaga voska

Za uklanjanje preostalog voska s tepiha poslužite se upojnim kuhinjskim papirom i glačalom. Papir stavite preko područja na kojem je vosak i glačajte na nižoj temperaturi. Pazite da glačalom ne dodirnete vlakna tepiha, jer se mogu pregrijati i rastopiti. Pomičite papir dok se sav vosak ne upije u njega.

Ako je u tepihu ostala boja svijeće, uklonite je s nekoliko kapi denaturiranog alkohola. Prije toga isprobajte na nekom nevidljivom dijelu, jer može doći i do promjene boje tepiha.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Daria Minaeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Postupak uklanjanja voska s perivih tkanina isti je kao kod tepiha, samo upijajući papirnati ručnik stavite s onje strane mrlje. Preostalu boju također ulonite denaturiranim alkoholom, a zatim operite u perilici na najvišoj temperaturi koju tkanina dopušta.

Vosak s drvenih površina odlomite noktom ili plastičnom špatulom nakon što otvrdne. Preostali film uklonite četkicom, a zatim područje ispolirajte kao što inače činite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!