PUTOVATI VLAKOM

Najbolje svjetske željeznice

  • Autor: A. M.
  • Zadnja izmjena 04.03.2010 09:47
  • Objavljeno 04.03.2010 u 08:00
japanski vlak

japanski vlak

Izvor: Promo fotografije / Autor: JR Group

Putovanje vlakom često se doživljava kao gnjavaža, no mnogi tvrde da im je upravo takav oblik upoznavanja svijeta zauvijek promijenio život. Vrijeme masovne vožnje željeznicom na zalazu je, što ostavlja prostora za putnike koji se žele voziti bez gužvi, kružiti od grada do grada i u konačnici proći jeftinije

Web stranica Askmen.com napravila je top listu najboljih svjetskih željeznica vodeći računa o ugodnosti, prikladnosti ruta, cijenama i tehnologiji.

1. TGV, Francuska

TGV

TGV

Izvor: Promo fotografije / Autor: TGV

Udobni i superbrzi francuski TGV

Francuski osjećaj za stil preko ove je kompanije prenesen na željezničko putovanje što je jasno i iz samog naziva, jer je TGV kratica za 'train grande vitesse' ili vlakovi velike brzine. Brzina od 300 kilometara na sat za ove vlakove ne predstavlja nikakav problem, a prosječno s putnicima na sat prevale oko 250 kilometara. Zbog takvih brzina, najpogodniji su za dulje ture, a kao jedna od najljepših za turiste se preporučuje Lorraine - preko Champagnea do Ardennea.

2. JR Group, Japan

Japanska željeznička korporacija, sastavljena od više regionalnih tvrtki, brzinu od 200 kilometara na sat srušila je još daleke 1964. kada se većini svijeta to činilo kao nedostižna znanstvena fantastika. Od tada je potaknula mnoštvo imitatora i do danas ostala jedna od tehnički najnaprednijih, najpouzdanijih i najbržih. Iako putnici nisu prisustvovali testnim vožnjama na kojima je dostignuta brzina od preko 500 kilometara na sat, 300 na sat i više je nego dovoljno i za one kojima se jako žuri. Kao jedna od najzanimljivijih ruta preporučuje se ona od Tokyja do Osake.

3. Eurostar, Velika Britanija i Francuska

TGV

TGV

Izvor: Promo fotografije / Autor: TGV

TGV se osim brzinom i udobnošću ponosi i luksuzom u svojim vlakovima

Jedini europski vlak koji između dviju država vozi tunelom ispod mora. Riječ je o vezi između Velike Britanije i Francuske, koje dijele i vlasništvo nad tvrtkom čiji vlakovi brzinom ne zaostaju ni za najkvalitetnijom konkurencijom. Budući da vozi ispod tunela La Manche, putnicima se savjetuje da se njime odvezu od povijesnog londonskog kolodvora St. Pancras do središta Pariza.

4. ICE/NachtZug, Njemačka

Deutsche Bahn, odnosno njemačka nacionalna željeznička kompanija putnicima tijekom dana preporučuje vožnju popularnim i brzim Inter City Expressom, poznatijim pod kraticom ICE. Onima koji se odluče na putovanje noću ugodnije će biti ako se odluče za 'spavaći' vlak ili Nacht Zug. Najpopularnije dnevne rute su brzim dnevnim vlakom od Berlina do Frankfurta, a noćnim od Hagena do Praga.

5. TAV, Italija

Mnogi Talijani vole putovati automobilima ili zrakoplovima, a vlakove koriste tek u gradskim zonama. Zato je mnogo napora uloženo u to da se putnike nagovori na vožnju njihovim ugodnim i brzim vlakovima koji se po kvaliteti cijeni svrstavaju u europski vrh. Sve ljepote Italije doživjet ćete ako se ukrcate na TAV-ov vlak u Rimu i njime otputujete do Firence.

6. Ruske željeznice

Ako imate dovoljno vremena, provozajte se vlakom po Rusiji koja s više od 87 tisuća kilometara ima najveću željezničku mrežu na svijetu. Tu je i najpoznatija svjetska pruga, Transibirska željeznica, duga gotovo 10 tisuća kilometara. Ruske su željeznice posljednjih godina dosta ulagale u obnavljanje, a od Petrograda do Moskve vlakom se vozi brže nego u ostatku zemlje pa je ta tura najpopularnija za preporuku onima koji se u Rusiji nađu prvi put.

7. KTX, Južna Koreja

TGV

TGV

Izvor: Promo fotografije / Autor: JR Group

Ovako izgledaju spavaća kola u luksuznom japanskom vlaku

Zbog naglog razvoja, Južna Koreja veliki je novac uložila i u željeznice. Prva je tijekom 2004. otvorena pruga za brze vlakove između Seoula i Pusana, a budući da se sve više putnika odlučuje za prijevoz željeznicom, izgradnja modernih pruga planira se i u ostalom dijelu zemlje. Konačan je plan izgraditi infrastrukturu kojom će vlakovi voziti i do 350 kilometara na sat.

8. AVE, Španjolska

'Alta Velocidad Espanola' ili 'španjolska velika brzina' naziv je željeznice koja je toliko pouzdana da za kašnjenje veće od pet minuta putnicima vraća cijeli iznos karte. Kao najpopularnija tura preporučuje se putovanje od Madrida do Seville.

9. Great Southern Rail Limited, Australia

Vožnja vlakovima ove kompanije najbolji je način da se prođe put od Sydneyja do Pertha i pritom vide sve ljepote tog dijela australskog kontinenta. Osim što su brzi, točni i pouzdani, vlakove ove tvrtke odlikuje vrhunsko uređenje i ugodan ambijent.

10. VR, Finska

Finska je jedna od zemalja u kojoj je sve kako treba. Tako je i s vlakovima; oni su besprijekorno čisti, točni, bez ikakvih problema. Također, kompanija je u državnom vlasništvu. Kada se odlučite udaljiti iz Helsinkija, VR je vjerojatno najbolji način da se dođe do zanimljive finske unutrašnjosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi