NA POSLU I KOD KUĆE

Najbolje grickalice koje uvijek trebate imati u ladici

06.10.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Bilo da nas uhvati želja za grickanjem na poslu ili kod kuće, dobro je imati već pripremljenu hranu koja spada u zdravije namirnice

Umjesto primjerice pekarskih proizvoda, za koje znamo da su prepuni šećera, a ništa bolji nije ni čips ili čokoladice, postoje pametnije opcije koje možete odabrati i zadovoljiti želju za grickanjem. Iako možda mislite da su neke namirnice dobrodošle za grickanje, poput pahuljica, nutricionisti imaju obrazloženje zašto je to loš odabir.

Tamna čokolada

Za ljubitelje slatkog tamna čokolada dobar je izbor jer ima kvalitetne sastojke i manje je kalorična od klasične čokolade. Tamna čokolada će vam odmah popraviti raspoloženje, a bogata je antioksidantima pa u manjoj količini možete uživati bez grižnje savjesti.

Prženi slanutak

Osim što je jedna australska studija pokazala da slanutak može utažiti želju za grickanjem nezdravih namirnica, njegova pržena inačica odlična je zamjena za čips i ostale nezdrave grickalice. Recept imate ovdje

Energetske pločice s voćem

Brzo će vam dati energiju i utažiti glad, a zgodne su i za čuvanje u torbi jer je manja šansa da ćete otići u prvi dućan ili pekarnicu po neku nezdravu zamjenu. Jedino nije zgorega pročitati sastav na pakiranju pa odabrati najbolju varijantu, sa što manje šećera.

Voće

U nadolazeće hladnije vrijeme više neće biti puno svježeg voća, ali jabuka ili banana uvijek su dobrodošle namirnice kao međuobrok.

Žitarice i krekeri nisu najbolji izbor

Budući da se žitarice, cornflakes ili pahuljice lako pomiješaju s jogurtom ili mlijekom, idealne su za brz doručak i na poslu i kod kuće. Kad ih grickate na poslu kad vas uhvati glad, možete puno pojesti a da ni ne primijetite što nije dobro jer su često prepune šećera i kalorične. Razni krekeri koji su primamljivo pakirani u manjim količinama zapravo spadaju u prerađenu hranu, a to znači da imaju nepoželjne sastojke pa je isto kao da ste primjerice pojeli perece.