DOBRO JE ZNATI

Na što morate paziti u prvim mjesecima trudnoće

15.02.2012 u 10:59

Bionic
Reading

Ako ste nedavno saznali da ste trudni i očekujete malu prinovu - čestitamo! Iako se trbuščić još uvijek ne vidi i možda se osjećate čudno, kao da niste trudni, u prva tri mjeseca blaženog stanja ima dosta stvari na koje morate paziti

Ako sumnjate da ste trudni ili ste napravili kućni test koji je pozitivan, prvo se morate naručiti na pregled kod ginekologa. Obavezno se sjetite kada ste imali zadnju mjesečnicu jer će se prema tom datumu računati termin poroda, a liječniku ćete reći eventualne obiteljske bolesti i dijagnoze. Ukoliko ih je bilo, ponudit će vam prenatalne testove.

Kroz trudnoću ćete liječnika posjećivati otprilike svaka četiri tjedna do posljednjeg mjeseca, kada su pregledi češći. Imate li poroke poput pušenja, trebali biste ih se odmah riješiti. Izbacite alkohol, a kofein svedite na minimum.

Ovisno o tome kako se osjećate i imate li mučnine, potrudite se zdravo hraniti. Birajte namirnice koje sadrže željezo poput cjelovitih žitarica, grahorica ili orašastih plodova, a liječnik će vam dati smjernice o vitaminima poput folne kiseline.

Jedno od važnih pravila je izbjegavanje bilo kakvih lijekova, a ako ste u situaciji da se morate liječiti, obavezno se posavjetujte s ginekologom. Kod drugih specijalista naglasite da ste u drugom stanju kako neki invazivniji pregledi ili pretrage ne bi ugrozili trudnoću.

Mnoge žene u prva tri mjeseca trudnoće osjećaju jaki umor. Stoga si priuštite izležavanje i opuštanje kad god je to moguće.

No, da ne bi sve izgledalo kao da se na nekom čudnom režimu sa strogim pravilima, znajte da je trudnoća razdoblje u kojem možete uživati. Stoga slobodno čitajte knjige o trudnoći i roditeljstvu, razmišljajte o imenima ili uređenju dječje sobe te svim potrebnim stvarima poput kolijevke, kolica ili robice i opreme za bebu.