I ONE PATE

Na osječkom trgu obilježen Svjetski dan laboratorijskih životinja

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

I ove godine 24. travnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan životinja u laboratorijima. Svrha obilježavanja ovoga dana jest ukazati na patnju milijuna mučenih i ubijenih pasa, mačaka, majmuna, konja, miševa, zamoraca, riba, štakora, svinja, zečeva i drugih u kaveze zatočenih životinja. Cilj njegova obilježavanja jest potpuni prestanak mučenja i ubijanja svih životinja zbog pokusa

Prijatelji životinja ovaj će dan obilježiti u Osijeku. U petak 24. travnja na Trgu slobode bit će postavljen informativni štand i održan performans u kojem će jedan aktivist 'spržen kemikalijama' u kavezu prikazati tzv. test kožne nadražljivosti kao samo jedan u nizu okrutnih i nepotrebnih pokusa koji se vrše na životinjama.

Pozivajući građane da kupuju samo proizvode koji nisu testirani na životinjama, dijelit će i edukativne materijale i najnoviju crno-bijelu listu s popisom tvrtki koje svoje proizvode i njihove sastojke testiraju ili ne testiraju na životinjama. Osječani će tom prigodom dobiti i informacije o novoj web stranici Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama www.hr.eceae.org, prevedenoj na hrvatski.

Kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), udruga Prijatelji životinja predstavlja i Humani standard kozmetike (Humane Cosmetics Standard/HCS). Tvrtke koje su pod HCS standardom pristale su na redovnu reviziju kako bi dokazale da u svom radu ne toleriraju korištenje životinja, njihovo mučenje i ubijanje zbog testiranja sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda. Tvrtke koje zadovoljavaju HCS standard i čiji su proizvodi dostupni na hrvatskom tržištu posebno su naznačeni na 'bijeloj listi'.

Test kožne nadražljivosti jedan je od najčešćih testova u kojem se koncentrirana kemikalija nanosi na izbrijanu kožu životinje i nekoliko dana se prate učinci. Životinja pri tom ne dobije nikakva sredstva za ublažavanje nepodnošljive boli. Još jedan od okrutnih pokusa jest takozvani Draize test. Tijekom ovoga pokusa u oči životinje, ponajčešće zeca koji nikada ne trepće, ukapa se otrovna kemikalija i ostavi danima bez anestetika. Milijuni se životinja u laboratorijima truju do smrti u takvim 'sigurnosnim testovima'.

Hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja zabranjena su testiranja kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, istraživanja ili razvoja sastojaka, kombinacija sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda na životinjama Međutim, to ne znači da je zabranjen uvoz i prodaja takvih proizvoda i sastojaka, što Europska unija planira učiniti 2013. godine.

Zakonska obveza za testiranje takvih proizvoda na životinjama ne postoji, a tvrtke koje već desetljećima ne koriste pokuse na životinjama dokaz su da ovi testovi trebaju biti zamijenjeni novijim, modernijim i vjerodostojnijim metodama provjere sigurnosti određenog proizvoda.

Korištenje životinja za pokuse ne daje vjerodostojne rezultate te je sporo i skupo.
Znanost treba u potpunosti napustiti uporabu životinja u pokusima, a znanstvenici početi koristiti humane metode testiranja kao što je uporaba modela stanica, računalne simulacije i razne druge suvremene metode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi