GASOM U BIJES

Muškarci teže podnose stres u prometnim gužvama

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.05.2011 10:24
  • Objavljeno 24.05.2011 u 09:09
prometne gužve

prometne gužve

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zeljko Sop

Možda se ponose svojim uspješnim paralelnim parkiranjem i činjenicom da nikada ne pitaju za smjer. Ali, u prometnim gužvama žene su te koje će ostati mirne. Muškarci, doslovce, pucaju

Razina stresa koja se pojavljuje kod muškaraca koji su zapeli u prometnoj gužvi čak je sedam puta veća od stresa izmjerenog u žena, otkriva novo istraživanje koje sugerira da se muškarci sami sebe ubrzaju do stanja bijesa.

U prometnom čepu, muškarci, naime, osjećaju ljutnju i frustraciju što gube vrijeme u gužvi, a žene će pritisak pokušati smanjiti opuštajući se uz radio.

Do tih se podataka došlo mjerenjem količine kemijskih spojeva koje se pojavljuju u slini osobe pod stresom.
Žene su u gužvi ostajale relativno mirne i stres im je, dok su čekale u koloni, rastao u prosjeku od 8,7. Muškarcima se stres pretvarao u bijes, a razina kemijskih spojeva stresa rasla je do 60 posto.

Unatoč tome što su tom količinom stresa dovoljno opteretili srce, izazvali manje vrtoglavice i probleme s disanjem, mnogi od ispitanih muškaraca za volanom nisu imali pojma da su pod stresom.

Jedno je od objašnjenja razlike među spolovima u tome da se muškarci reagirajući na stresne situacije više oslanjaju na moto bori se ili pobjegni, što znači da muški spol misli da se s problemom moraju suočiti ili ga potpuno ignorirati. No kada zapnu za volanom, ne mogu koristiti nijednu od tih opcija i postaju frustrirani. Žene, s druge strane, primjenjuju jednostavne metode odvraćanja pažnje od problema, kao što je, primjerice, pjevanje uz glazbu s radija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi