OD INFEKCIJE DO RAKA

Mračna strana lakiranja noktiju

21.03.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Prekrasnim i uređenim noktima može odoljeti rijetko koja žena, ali stručnjaci upozoravaju da manikura i pedikura mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje

UV lampe za sušenje geliranih noktiju

Neke su studije uputile da UV svjetlost u lampama za sušenje gela na noktima može izazvati rak kože na području ruku. No kako to biva s istraživanjima, druga imaju sasvim suprotne rezultate te biste aparat trebali koristiti jako puno puta u jednom tjednu da uđete u rizičnu skupinu. Ako ste ipak zabrinuti, 15 minuta prije nego što ćete koristiti aparat namažite ruke kremom za sunčanje. Također, možete koristiti aparat s LED svjetlima.

Toksične tvari u lakovima za nokte

U ovom je slučaju krivac BHA (butylated hydroxyanisole) odnosno sintetički antioksidans koji se krije u mnogim kozmetičkim proizvodima. Također provjerite ima li vaš lak za nokte dibutil ftalat, toluen i formaldehid koji se također nalaze na listama opasnih i toksičnih sastojaka.

Nevješte kozmetičarke

ABC News upozorava kako je vrlo bitno da gelirate nokte kod pouzdane osobe koja zna što radi. Ako se kožica oko nokta ošteti prilikom uređivanja, kemikalije iz gela mogu ući pod kožu i oštetiti živce.

Čuvajte se infekcija

U salonima za uređivanje noktiju zaista lako možete dobiti infekciju s obzirom na sve rezanje i rašpanje. Mnogi zdravstveni stručnjaci upozoravaju da kožicu na noktima ne treba rezati u salonima jer to povećava rizik od infekcije. Rješenje može biti nošenje svoje turpije i ostalih potrebnih predmeta ako niste sigurni da salon drži do besprijekorne higijene. Ista pravila jednako su važna i za odlazak pedikeru.

Ne gulite gel s noktiju

Liječnica Susan Taylor napisala je za Huffington Post da skidanje gela acetonom može uzrokovati krhke nokte koji će pucati i guliti se. Ako imate lošu naviku guljenja komadića gela, znajte da to može uzrokovati infekcije.

Kozmetičarka koja često radi sa slavnim ličnostima Jin Soon Choi naglašava da skidanje gela acetonom mora biti zadnja opcija. Nakon toga obavezno trebate dobro oprati ruke i nokte te ih hidratizirati kremom.