DIJETNI MITOVI

Možda zbog ovoga ne uspijevate smršavjeti?

25.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Uz tjelovježbu i prehranu vežu se mnogi mitovi zbog kojih vrlo često izostanu željeni rezultati kada se krene s mršavljenjem

Vitkost je danas imperativ stoga ne čudi poplava bezbrojnih dijeta i savjeta o mršavljenju i vježbanju. No od šume informacija teško je vidjeti one prave koje doista daju rezultata. Vjerojatno je to baš razlog što mnogi ljudi vjeruju u mitove kada je riječ o prehrani i vježbanju. Donosimo vam pregled najčešćih mitova, a stručnjaci s Mayoclinica objašnjavaju zašto ne drže vodu.

I zdrava prehrana može debljati
Što više tjelovježbe, to bolje
Tjelovježba je zaista dobra za zdravlje i vitkost, ali previše tjelovježbe može imati suprotan učinak. Svakodnevno vježbanje, ističu stručnjaci, može oslabjeti imunitet, oštetiti nam zglobove i izmoriti nas. Mišićima treba neko vrijeme da se obnove, stoga treba imati i dovoljno odmora, a to znači da ne treba pretjerivati. Usto, važno je i da vam vježbanje objasni stručna osoba kako ne biste imali zdravstvenih posljedica.

Ako se zdravo hranite, možete jesti što god želite

Bilo bi lijepo da je ovo točno, ali nije. Zdrava hrana organizmu će donijeti koristi, ali i takva hrana sadržava kalorije. Kakvu god hranu da jedete, udebljat ćete se ako pretjerujete s količinama. Stoga, i sa zdravom hranom – umjereno.

Kasne večere rezultiraju debljanjem

Ni ovo nije sasvim točno vjerovanje. Činjenica je da kasne večere nisu dobre zbog mnogih razloga, ali i ovdje je ključ u količini. Neovisno o tomu u koje doba večerate, nećete se udebljati ako su te količine umjerene, tumače stručnjaci. No ako su vam večere iznimno obilne i zaslađene sokovima ili alkoholom, normalno je da će se to odraziti na tjelesnu težinu.

Dizanje utega žene čini debljima
Mnoge žene strahuju od odlaska u teretanu jer se boje da će postati debele, odnosno da će im se jako povećati mišićna masa. No ne ide to baš tako lako. Ženska tijela, tvrde stručnjaci, ne proizvode toliko testosterona kao muška

i žene se zapravo moraju jako potruditi da dobiju mišiće. Za žene je najbolje da rade s lakšim utezima, ali da češće ponavljaju serije vježbi.

Trbušnjaci tope salo na trbuhu
Svi koji su imalo ozbiljnije proučavali vježbanje, znaju da ovo nije istina. Trbušnjaci služe za oblikovanje trbušnih mišića, ali oni ne tope mast. Za skidanje sala s trbuha najbolje su aerobne vježbe, odnosno brzo hodanje, trčanje ili biciklizam. Kad se s tim kombiniraju trbušnjaci, rezultati budu odlični.

Smanjenje unosa kalorija najbolja je dijeta

Drastično smanjivanje unosa kalorija nikada ne daje dobre rezultate. To dovodi samo do iscrpljenosti, gubitka energije te usporavanja metabolizma. U takvim slučajevima izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju stoga je najbolje postupno i ne previše smanjiti unos kalorija te kombinirati takav način prehrane s redovitom tjelovježbom. To je najbolji recept za vitkost, ali i zdravlje.

Znojenje je znak da se tjelovježba dobro radi
Ni ovo nije istina. Znojenje je postupak uz pomoć kojeg se tijelo hladi, ali nije jamstvo da se vježbe dobro obavljaju te da mršavite. Mršavljenje je moguće i bez znoja uz lagane vježbe poput hodanja, plivanja ili lakšeg aerobika.