dobro je znati

Spriječite znojenje: Koje su tkanine najbolje, a koje najgore za vrijeme ljetnih vrućina

27.06.2023 u 15:59

Bionic
Reading

Materijal od kojeg je napravljena odjeća uvelike će utjecati na to koliko je udobna za nošenje ljeti. Najlakši način da izbjegnete mrlje od znoja i neugodne mirise je mudro odabrati vrstu tkanine

Prozračne tkanine od prirodnih vlakana prilagođavaju se temperaturi tijela i hlade, zbog čega su visoke temperature znatno podnošljivije. Izbjegavajte materijale koji upijaju znoj i radije se odlučite za one na biljnoj bazi jer olakšavaju isparavanje vlage i ne lijepe se za tijelo.

Dobar savjet je i taj da u ljetnim mjesecima radije birate svjetlije boje jer tamna odjeća privlači toplinu. A isto vrijedi za kroj odjeće – poželjniji su lepršaviji i širi modeli koji omogućuju protok zraka.

Najbolji i najgori materijali Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; Montaža Neven Bučević

Koji su materijali dobar izbor za ljetne mjesece?

Lan

Lan je daleko najbolji izbor za vruće ljetne dane. Napravljen je od lanenih vlakana, ovaj materijal hladi kožu, prirodno je antibakterijski te uz to odbija mrlje. Odjevni predmeti od lana bit će čisti čak i ako ih perete na niskim temperaturama. Uz to, manje upija od pamuka, brzo se suši i ugodno je prozračan za nošenje. Također predstavlja klasičnu ljetnu tkaninu koja baš nikad ne izlazi iz mode. Jedina mana mu je to što se gužva, no uz ostale prednosti to ćemo mu oprostiti.

Svila

Nema ništa bolje od nošenja svilene haljine na vrući ljetni dan. Svila je prirodno proteinsko vlakno koje proizvode svilene bube. Poznata je po svom sjaju i izdržljivosti, a ima dugu povijest trgovanja diljem svijeta. Dobro prenosi vlagu i činit će se hladnom i prozračnom umjesto da se lijepi za tijelo poput sintetičkih materijala. Jedini nedostatak svile je to što je to vrlo osjetljiv materijal koji zahtijeva posebnu njegu.

  • +18
Ljetne haljine Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Krep

Krep je još jedna bezvremenska tkanina ugodna za nošenje tijekom vrućih ljetnih dana. To je vrsta pamučnog materijala izrađenog posebnim postupkom tkanja, što mu daje naboranu površinu, a to omogućuje dodatni protok zraka. Krep je u posljednje vrijeme jako popularan iako zapravo nikad nije izašao iz mode.

Liocel

Liocel i tencel su kemijski identični tekstili, ali tencel je zaštićena robna marka. Liocel je polusintetička varijanta viskoze koja se proizvodi od celuloznih vlakana. Često se koristi kao zamjena za pamuk ili svilu jer dijeli kvalitete s njima. Unatoč tome što nije tradicionalna prirodna tkanina, ipak je prozračna i ugodna za nošenje tijekom ljeta.

Konoplja

Konoplja je vrlo slična lanu, ali se često miješa s pamukom kako bi se dobila udobna miješana tkanina. Baš kao i lan, hladna je na dodir, prozračna i ima sposobnost zadržavanja tekućine bez osjećaja vlage. Materijal je napravljen od vlakana iz stabljike biljke Cannabis sativa te pruža svu toplinu i mekoću prirodnog tekstila, ali uz izdržljivost koja se rijetko nalazi.

  • +9
Bijele haljine Izvor: Profimedia / Autor: Roy Rochlin / Getty images / Profimedia

Pamuk

Ovaj prirodni tekstil izrađuje se od pahuljastih vlakana biljke pamuk. Odjevni predmeti od pamuka mogu biti vrlo udobni za nošenje po vrućini. Tkanina može zadržati puno tekućine koja polako isparava i čini odjeću hladnijom. Preferira se tanka i lagana pamučna tkanina u odnosu na onu deblju i tamniju. Za najbolji efekt potražite odjeću koja je izrađena od 100 posto pamuka.

Tkanine koje ljeti valja izbjegavati

Kao opće pravilo, preporučljivo je držati se podalje od sintetičkih tkanina poput poliestera, akrila, flisa i najlona u vrućim i vlažnim vremenskim uvjetima jer ti materijali imaju tendenciju zadržavanja mirisa i bakterija. Odjevni predmeti izrađeni od sintetičkih materijala ne dopuštaju koži da diše te zadržavaju toplinu, zbog čega će vam biti još više vruće. Osim toga, na odjeći od tih materijala zadržat će se neugodan miris znoja već nakon prvog nošenja. Stoga svakako izbjegavajte sintetičke materijale kada porastu temperature.

Poliester i viskozni rajon

Poliester je napravljen od plastičnih vlakana, stoga nije prozračan. S druge strane, upija vlagu i brzo se suši, ali zadržava neugodne mirise. Prozračnost mu varira ovisno o veličini pređe i je li materijal pleten ili tkan, ali općenito ga treba izbjegavati u vrućim mjesecima.

S druge strane, rajon je polusintetičko vlakno s umjerenom prozračnošću koje se brzo suši, ali s lošom stranom - ne čini to tako dobro kao poliester ili najlon te često zahtijeva kemijsko čišćenje.

  • +29
Zarine haljine Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo