chic iz milana

Modni nokaut Bottega Venete: Teško je odlučiti u što prvo gledati - haljine, torbe ili cipele

27.02.2023 u 09:44

Bionic
Reading

Milanski Tjedan mode ponovno je u prvi plan stavio eleganciju i tradiciju u prvi plan, a modni znalci se slažu – Bottega Venete izvela je modni nokaut! Treći put za redom Matthieu Blazy oduševio je revijom koja dokazuje da chic postoji u više varijacija

Ulični stil, ne predstavljen od onih koji žude za pažnjom već onih običnih ljudi privlačnog izgleda koje možete susresti u šetnji gradskim ulicama upravo je dobio veliki pečat odobravanja Matthieua Blazyja iz Bottega Venete. Na Tjednu mode priredio je još jedan sjajan show, daleko najbolji u Milanu, pun prekrasne, inventivne odjeće koja je dokazala da chic dolazi u više varijanti. 'Ovo je odiseja karaktera', rekao je Blazy iza pozornice. 'Jako su me zanimale parade, karnevali gdje svi hodaju u istom smjeru, i to je slavlje. Od prvog dana odlučili smo ne uređivati kolekciju: nastavili smo dodavati, dodavati, dodavati izglede,' dodao je.

Dizajner si je postavio pitanje: ‘Kada počinjemo biti chic? Ujutro doma, jesmo li već chic poluodjeveni? Jesmo li chic kada nosimo nešto što je praktički kostim?' Odgovor Bottega Venete je odlučno - da. Blazy je otvorio svoj show s manekenkom Paolom Manes u bijeloj, prozirnoj slip haljini i pletenim kožnim čizmama koje su nalikovale visokim sportskim čarapama, a ubrzo je slijedio muškarac u prugastoj kožnoj noćnoj košulji - očito poslovni čovjek koji svoj posao nosi u krevet.

Modeli su se izmjenjivali su dolazili brzo i žestoko, a gladni modni zaljubljenici trudili su se upiti slasnu raznolikost silueta, luksuznih materijala i zanimljivih detalja dizajna. Revolucionarna kožna majica bez rukava i kožne traperice iz Blazyjeve prve sezone obilježile su reviju. Za nju su tu bile lepršave haljine s pelerinom; korzeti s pernatim prednjim dijelom i izvanredna mala crna haljina s velikim dekolteom i prednjim prorezom koji nije dovoljno visok da otkrije gornji ruba intrecciato čizama do koljena. Još jedan model cipela koje su privukle pažnju bile su isprepletene 'žele' sandale.

Za njega su predstavljena moćna odijela s elegantnim hlačama s naramenicama, a za ne tako moćne dane, čupavi kaput nalik kućnom ogrtaču ili džemper do poda. Muški i ženski modeli podjednako su predstavili pulovere visokog ovratnika i veličanstvene kapute širokih ramena i suženog struka - bilo od krokodilske kože ili kremaste perzijske janjetine.

Dodaci su bili jednako upečatljivi i raznoliki, od tkanih kožnih čizama do bedara do klompi koje su se prelijevale u šarenim bojama; od jajolikih večernjih torbica do tkanih kožnih torbi stegnutih preko ramena pomoću užeta.

Podstavljena torba Cassette nesumnjivo je jedan je od najpopularnijih i najprepoznatljivijih proizvoda Bottega Veneta. No koliko god ta modni dodatak bio funkcionalan i moderan, talijanski modni brend želi da razmišljamo dalje od njegove legendarne podstavljene tkane kože, a njegova kolekcija za jesen 2023. svjedoči tome. Ne samo da je brend prikazao nezaboravnu postavu kompleta, već je ponudio i pravu paradu novih torbica, bezbrižno gomilajući dodatke.

Paleta boja kolekcije izrazito je neutralna, naglašena je iznenađujućim i ugodnim tonovima boja — kiselo zelena i putar žuta najbolji su primjeri. Materijali, koji se razlikuju po izgledu, ali jasno naglašavaju egzotiku, također pridonose ukupnom dojmu kolekcije: nojeva koža, perje korišteno za rese na rubovima i crveni baloner od crvene aligatorske kože samo su neki od istaknutiji elemenata.

Što se tiče materijala, Blazy je tražio lagane, nesputane tkanine. Rekao je da su izbrijali kožu kako bi bila bez težine i da kaputić s resama nije bio izvezen, kao što bi se moglo očekivati, već tkan u jednom komadu. Siluete su ponekad išle u krajnost. Suknje s 'zavrnutim' pojasom trebale su dočarati riblji rep sirena, fantastičnih stvorenja koja su bila dio karnevalskih svečanosti. Ali bilo je tu i čisto krojenih dvoslojnih kaputa i jakni za žene i muškarce. Blazy je i ovog puta uspio savršeno ispreplesti mušku i žensku modu, instinkt i inkluzivnost, a ovom revijom službeno je završio svoju talijansku trilogiju. Kamo god dalje krenuo jedno je sigurni - njegov entuzijazam je zarazan.

Ovom revijom Blazy jasno pozicionira Bottega Venetu kao kulturni brend, pozivajući goste da pogledaju tri iznimne skulpture koje su posuđene iz muzeja i postavljene na pisti — dva gola rimska trkača u bronci oko 1. pr. Kr., i Umberta Boccionija 'Jedinstveni oblici kontinuiteta u prostoru' iz 1913. godine.

Bottega Veneta Torbe Izvor: Promo fotografije / Autor: Bottega Veneta Promo