LJUBAV PREMA BOJAMA

Modna ostavština kraljice Elizabete: Često je dopuštala da njezina odjeća govori umjesto nje, a s razlogom nikad nije nosila bež boju

09.09.2022 u 18:38

Bionic
Reading

Kraljica Elizabeta II preminula je u dobi od 96 godina u škotskom Balmoralu, a dok Britanci i ostatak svijeta tuguju za najdugovječnijim monarhom na engleskom tronu, omiljena kraljica ostat će zapamćena i po svojem modnom stilu

Kraljica Elizabeta II, britanski monarh s najdužim stažem, tijekom vladavine nije nikad otkrivala svoje političke stavove, baš kao što je to odredila njezina uloga u ustavnoj monarhiji.

Ipak, neizbrisiv dio njezine ostavštine, s njezinom čvrstom predanošću svojoj zemlji, njezinim tradicijama i simbolu krune, bilo je stvaranje prototipa za novi vid ženskog odijevanja u drugoj polovici 20. stoljeća.

Najdugovječnija britanska monarhinja često je dopuštala da njezina odjeća govori umjesto nje, a njezin stil je bio savršeno prilagođen ulozi koju je obavljala.

  • +23
Britanci se opraštaju od voljene kraljice Izvor: Profimedia / Autor: Dean Chapple / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bila je i majstorica odijevanja za medije: pokrenula je (i popularizirala) praksu nošenja kombinacija u jarkim bojama kao načina da se istakne u gomili, čime je pružila strateški predložak i za slične stajlinge poznatih političarki poput Hillary Clinton, Angela Merkel i Nancy Pelosi.

Naravno, svi će je pamtiti i po ljubavi prema jarkim bojama, no to je imalo i svoju svrhu. Kraljica se morala isticati kako bi je narod mogao vidjeti jer okupljena je masa u pravilu udaljena i po nekoliko desetaka metara od nje kada se pojavi u javnosti, zbog čega je mnogima drago kada mogu reći da su vidjeli kraljicu, pa makar i komadić njezina upečatljivog šešira.

Robert Hardman, kraljičin biograf, kraljicu je čak jednom prigodom i citirao: 'Nikada ne mogu nositi bež jer tada nitko ne bi znao tko sam.'

Osim toga, kraljica je bila vješta i predana praktičarka modne diplomacije, utirući put Michelle Obami i vojvotkinji od Cambridgea da rade s dizajnerima i robnim markama kako bi pružile ruku prijateljstva preko granica. Iskoristila je svoj položaj da pomogne lokalnu modnu industriju davno prije Brigitte Macron ili Jill Biden.

  • +52
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kraljica je zahvaljujući i svojem stilu postala svojevrsni brend i sveprisutna pop ikona današnjeg vremena. Silueta sitne dame sa šeširom i s torbom, koja joj je uvijek visjela s pregiba ruke, bila je itekako prepoznatljiva.

Iako je Elizabeta proživjela isto toliko trendova kao i premijeri (15) i američki predsjednici (14), uključujući razdoblja različitih modnih stilova, nikada ih nije slijedila - osmislila je svoj stil.

Njezino strateško odijevanje počelo je 1953. krunidbenom odjećom, satenskom haljinom boje slonovače izvezenom odabranom florom kraljevstva - uključujući između ostaloga engleske ruže, škotski čičak, irske djeteline i lišće kanadskog javora. To je označilo početak onoga što bi se desetljećima smatralo diplomatskim simbolizmom. Toliko da je Daniel Conway, predavač politike i međunarodnih odnosa na Sveučilištu Westminster, rekao za CBC 2016. da je to postalo ključni dio 'britanske vanjske politike'.

  • +8
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraljica je tako nosila zeleno-bijelu haljinu od javorovog lišća na državnoj večeri u Ottawi 1957. dok je primjerice bila u bijeloj haljini ukrašenoj narančastim kalifornijskim makovima na večeri s Ronaldom i Nancy Reagan 1983.

U ružičastoj haljini izvezenoj božurima, nacionalnim cvijetom Kine, susrela se s Deng Xiaopingom 1986. dok je 2011. u Dublin stigla u svijetlozelenoj haljini i kaputu kao prvi britanski monarh koji je posjetio Republiku Irsku.

U slobodno vrijeme njegovala je nešto ležerniji stil: prošivene zelene jakne i svilene šalove, a tijekom vikenda i praznika u Balmoralu u Škotskoj rado je nosila tartan i engleski tvid.

  • +4
Liz Truss i kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Norman Hartnell (koji je izradio kraljičine vjenčanice i haljine za krunidbu) i Hardy Amies bili su njezini prvi domaći modni dizajneri, a nakon njih posljednjih godina Stewart Parvin i Angela Kelly, njezina stilistica više od dva desetljeća (i autorica dviju knjiga o kraljevskom stilu). Najomiljeniji kraljičin modni dodatak bile su joj nadaleko poznate 'kutijaste' torbice (imala ih je preko 200) s potpisom brenda Launer, a najradije je nosila model pod nazivom Traviata.

Inače, majka kraljice Elizabete II još je u 50-ima kupila svoju prvu torbu Launer, koju je poklonila kćeri, a ona je bila oduševljena dizajnom i praktičnosti ove prepoznatljive torbice te im je ostala vjerna do smrti.

Kako je početak 2000-ih donio veliku promjenu za Elizabetu II (smrt majke i sestre) i njezin je stil sazrio u chic i prepoznatljiv look. Kraljica je redefinirala i svoj imidž, a u suradnji s Angelom Kelly počela je nositi prepoznatljive kombinacije u vedrim tonovima. Često usklađujući čak i boju kišobrana sa svojim outfitima, Elizabeta II je stvorila vizualni identitet koji ju je učinio prepoznatljivom, bilo da je bila u gomili od milijun ljudi ili jednostavno u prostoriji od 10 ljudi. Sve do zadnjeg pojavljivanja u javnosti, Elizabeta je utjelovila zabavan i funkcionalan stil osobe koja je službeni život više nego itko živjela i kroz modu.