NEOČEKIVANA ODLUKA

Dizajner Raf Simons gasi istoimeni modni brend nakon 27 godina

22.11.2022 u 12:05

Bionic
Reading

Neočekivanu vijest podijelio je na Instagramu, napisavši da će njegova nedavno predstavljena kolekcija proljeće-ljeto 2023. ujedno biti i posljednja

'Nedostaju mi riječi kojima bih rekao koliko sam ponosan na sve što smo postigli. Zahvalan sam na nevjerojatnoj podršci svog tima, suradnika, novinara i kupaca, prijatelja i obitelji te naših odanih obožavatelja i vjernih pratitelja. Hvala vam svima što vjerujete u našu viziju i što vjerujete u mene', napisao je Raf Simons na Instagramu.

Ispod objave javile su se brojne njegove kolege pa je tako Marc Jacobs napisao 'Uvijek nevjerojatan. Uvijek inspirativan. Hvala ti Raf'. Guram Gvasalia, kreativni direktor Vetementsa napisao je: 'Moj heroj 🖤, a poruke emojića srca ostavili su brojni dizajneri poput Pierpaola Picciolija iz Valentina, Oliviera Theyskensa, Anthonyja Vaccarella, Petera Muliera iz Alaiae i Matthieua Blazyja iz Bottege Venete koji su sa Simonsom svojedobno radili u Calvinu Kleinu.

Iako je razlog zatvaranja brenda nejasan, upućeni nagađaju da bi to moglo biti zbog turbulentnog financijskog tržišta s kojim se modna industrija suočava. Naime, u studenom 2019. američki dizajner Zac Posen ugasio je svoj brend nakon 20 godina poslovanja, dok je u lipnju 2020. njujorški brend Sies Marjan objavio da se gasi zbog financijskog utjecaja Covida 19.

Također se šuška da se Simons želi u potpunosti usredotočiti na svoju ulogu sukreativnog direktora u Pradi. Miuccia Prada je u vrijeme njegovog imenovanja u veljači 2020. rekla da će Simons imati 'jednake odgovornosti za kreativni doprinos i donošenje odluka', no tada je opovrgnula spekulacije da je odluka donesena kao priprema za njezino konačno umirovljenje.

U protekla gotovo tri desetljeća, Simons se etablirao u modnoj industriji, a nakon što je pokrenuo brend muške odjeće 1995, obnašao je uloge kreativnog direktora u Jil Sanderu, Christianu Dioru i Calvinu Kleinu prije nego što je u travnju 2020. preuzeo ulogu ko-kreativnog direktora u Pradi zajedno s Miucciom Pradom.

  • +11
Raf Simons, kolekcija jesen/zima 2022 Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Simonsa je 2017. Vijeće modnih dizajnera Amerike proglasilo dizajnerom godine muške i ženske odjeće za rad u Calvin Kleinu, a Britansko modno vijeće dizajnerom godine. Njegovo prvo predstavljanje na London Fashion Weeku odgođeno je zbog smrti kraljice Elizabete II. i održalo se tek sredinom listopada. Ta je modna revija održana pred skoro 1000 ljudi, među kojima su se našli i oni izvan modne elite.

'Nisam želio reviju za 300 ljudi koji sjede u redovima. Ovaj show je čista demokracija. Nema hijerarhije. Londonska eksplozija mladosti, života, plesa i zajedništva... Puno sam razmišljao o tijelu, u odnosu na odijevanje, izlaske i nastupe', rekao je tada za Vogue.