Na skijanje ili put bez dodatnih troškova

Mjenjačnice, bankomati, kartice – kako je najbolje plaćati u inozemstvu?

02.02.2016 u 14:44

Bionic
Reading

Vrijeme je za skijanje, zimovanje i godišnji odmor, možda i kakav romantičan izlet ili zabavu u inozemstvu

U pripremu itinerara i budžeta za putovanja uvijek se ipak uvuče nepredviđena stavka – promjena valuta. Istražili smo kako najpovoljnije proći pri kupovini i plaćanjima u stranoj  zemlji.


Prva opcija koja svima padne na pamet su mjenjačnice ili lokalna pošta. Treba pri tome imati na umu da mjenjačnice mogu imati svoje provizije i da tečaj nije uvijek najpovoljniji, pa prije no što promijenite novac provjerite gdje su vam najpovoljniji uvjeti. Novac možete promijeniti i u poštanskim uredima, a računajte na proviziju od 1,5 posto.

Prednosti: Mjenjačnice i pošte uistinu su na svakom koraku, a odmah imate gotovinu pri ruci.
Mane: Promjenom valute unaprijed riskirate da promijenite manje ili više novca no što vam treba – ponovnim mijenjanjem valute zapravo gubite novac zbog razlike prodajne i kupovne cijene strane valute.

Na putu možete podizati gotovinu s bankomata u ciljanoj valuti, a koliko će vam se to isplatiti, ovisi djelomično i o vašoj banci. Klijenti određene bankarske grupe obično mogu bez naknade podizati gotovinu svojom debitnom karticom u inozemstvu na svim bankomatima grupe. Zagrebačka je banka, primjerice, članica UniCredit grupe, pa kao korisnik ove banke na svim bankomatima ove grupacije u 16 zemalja Europe ne plaćate naknadu za podizanje gotovine debitnim karticama vezanim uz račune (unutar paketa i Lepeza). Ovo ne vrijedi za sve grupacije, pa detaljno provjerite uvjete svoje matične banke!

Podižete li novac u inozemstvu na bankomatu koji nije dio grupacije kojoj pripada vaša banka, ovisno o banci koja vam je izdala karticu, to sa sobom nosi naknadu do 4,5 posto za kartice banaka, odnosno 5,9 posto za kartice kartičnih kuća, uz različit minimalni fiksni iznos naknade. Podižete li gotovinu na bankomatu kreditnom karticom, naknade su nešto više od naknada za debitne kartice.

Nešto je drukčija situacija s korisnicima kartica izdanih izvan Hrvatske, a koji mogu koristiti uslugu Dynamic currency conversion (DCC). Ova usluga omogućava im da, ukoliko žele, prilikom podizanja gotovine na bankomatima Zagrebačke banke ili prilikom plaćanja na POS uređajima Zagrebačke banke odaberu terećenje kartice u svojoj domicilnoj valuti.


Prednosti: Komocija podizanja gotovine na bankomatu, koliko vam treba i kada vam treba, potencijalno i bez naknada.
Mane: Nema li država u koju idete bankomate vaše matične banke ili grupe kojoj ona pripada, uz podizanje gotovine platit ćete proviziju.

Kada putujete, treba ipak imati na umu i da više nije toliko bitno imati uz sebe zalihe gotovine, kao što je to nekad bilo. Gotovo nema mjesta bez POS uređaja koji prihvaća vaše kreditne ili debitne kartice, a pritom ne plaćate naknadu poput one pri podizanju gotovine.

Pri plaćanju karticom eventualni je trošak konverzije valute zamjetno manji od naknada koje plaćate pri mijenjanju valuta ili podizanju gotovine na bankomatima koji ne pripadaju vašoj banci ili grupi. Plaćanje karticama u inozemstvu jednako je jednostavno kao i na domaćem terenu, a sve veće kartice poput Maestra ili MasterCarda prihvaćene su diljem Europe. Plaćajući tako u inozemstvu ne gubite novac u pretvaranju valuta niti plaćate dodatne naknade.

Prednosti: Male do nikakve naknade, bez potrebe za mijenjanjem gotovine, uvijek platite samo onoliko koliko vam treba.
Mane: I dalje postoje mjesta poput, primjerice, štandova na sezonskim sajmovima, na kojima se kartice možda ne primaju, iako je i to sve rjeđa pojava.

Prednost više: Put u Dubrovnik sa Zabinim karticama!

Kupujući i plaćajući Zabinim karticama MasterCard i Maestro možete ne samo izbjeći dodatne troškove, već i sudjelovati u nagradnoj igri Sa Zaba karticama mogu. Svakom kupnjom od minimalno 50 kuna imate priliku osvojiti glavnu nagradu - putovanje u Dubrovnik za četiri osobe, boravak u hotelu Hilton Imperial 5* i džeparac od 10.000 kuna na go! kartici Zagrebačke banke. Dovoljno je prijaviti se jednom na 60852 (2,40 kn /SMS). Nagradna igra traje do 17. siječnja 2016., a sve detalje možete naći ovdje

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji sa Zagrebačkom bankom kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.