osvaja okusom i mirisom

Imamo recept za mirisnu, meku i božanstveno sočnu pincu koji morate isprobati

25.03.2024 u 15:17

Bionic
Reading

Mirisna, meka i božanstveno sočna, pinca se tradicionalno priprema za Uskrs. A iza ovog nezaobilaznog slatkog dodatka blagdanskog stola krije se sva ljepota tradicionalnih recepata i vještine izrade slastice koja oduševljava već nakon prvog zalogaja

U Zagorju je zovu jajarica, u Dalmaciji sirnica, a u ostatku zemlje pinca, no neovisno o imenu ovaj aromatični slatki kruh prepoznat ćete već po mirisu. Njegov okus je jedan od onih koji priziva djetinjstvo i ljepotu obiteljskog okupljanja oko stola i predstavlja nezaobilazan slatki dodatak blagdanskog stola.

Pinca je navodno potekla iz doba Mletačke republike pojavom dizanog tijesta, a tada su kolači i slastice još bili rezervirani za više slojeve društva ili samo za posebne prigode i blagdane. Domaćice su je tijekom povijesti radile od bijelog brašna, jaja, šećera, mlijeka i masti, za dodatni okus stavljale su se grožđice, ribana korica limuna ili naranče i rum dok se u Dalmaciji zadržao i poseban dodatak - šafran koji ističe žutu boju ovu blagdanskog kolača.

Pan-pekova mala pinca osvaja okusom i mirisom

Tajna priprema mirisne, meke i božanstveno sočne pince savršeno se ispreplela sa strašću prema pekarstvu koju više od 30 godina njeguje Pan-pek i na brojne stolove donosi slasne slatke i slane zalogaje koji kreiraju male trenutke čistog užitka, pri tome poštujući tradiciju. Pan-pekovi stručnjaci imaju isprobane tradicionalne recepte koji su u kombinaciji s kvalitetnim sastojcima i kulinarskim tajnama servirali pravu poslasticu - malu pincu od 100 grama koja se dovršava na licu mjesta, peče u samoj prodavaonici i tako svježa i topla oduševljava mirisom i okusom.

Iako ga mnogi nazivaju sirnica, u ovom kolaču nema sira, a taj naziv potječe od tradicije prema kojoj su domaćice nekada umjesto kvasca za izradu koristile ukiseljeno, usireno tijesto. U svakom slučaju za mirisnu, sočnu i meku pincu potreban je dobar recept, ali i nekoliko kulinarski tajni i pravila koji se često prenose s koljena na koljeno.

Iskusne domaćice jako dobro znaju da su za pripremu pince ključni kvalitetni sastojci i vrijeme. Naime, osim vještine izrade mekog tijesta za sočnu pincu ključno je odvojiti dovoljno vremena. Prilikom pripreme pince važno je pridržavati se uvriježenog pravila za dizana tijesta, a to je da svi sastojci moraju biti sobne temperature, a to vrijedi i za jaja i maslac. U suprotnom tijesto neće biti meko i sočno.

Uz to, treba se voditi onim 'manje je više', no to ne vrijedi kada je riječ o kvascu. Naime, tijesto za pincu je dosta masno pa treba povećati količinu kvasca jer on inače ne podnosi dobro veće količine masnoće, alkohola i šećera. Ako umjesto svježeg koristite suhi kvasac imajte na umu omjer svježeg i suhog kvasca koji je 3:1, odnosno za 30 g svježeg kvasca vam treba 10 g suhog kvasca.

Pripazite i na odabir brašna! Iako je vizualno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, za pincu je ipak je potrebno koristiti isključivo glatko brašno. U suprotnom ćete dobiti 'težu' teksturu tijesta što se kod pripreme pince želi izbjeći.

Također, nakon što pomiješate sve sastojke i dobijete meko tijesto iznimno je važno dobro ga izraditi i izmijesiti. Upravo se tu krije ključni korak izrade savršeno mekog tijesta. Tijesto je potrebno dva puta zamijesiti i pustiti da se diže, ali nemojte žuriti, dajte mu dovoljno vremena da naraste, a strpljivost će biti itekako nagrađena savršeno mekim tijestom. A kako se radi o poprilično dugom poslu, slobodno si ga olakšajte upotrebom miksera.

U pincu možete dodati i suho voće, a najpopularnije su grožđice. No, dok su takvi dodaci doista stvar ukusa, ono što ne bi trebalo izostaviti ribane su korice limuna i naranče koje će dati prekrasnu aromu i miris.

Za završni izgled pince, tijesto je potrebno zarezati škarama te posuti granuliranim šećerom, tek tada će dojam biti potpun. Ako ovog Uskrsa pečete pincu, ovaj recept će vam itekako dobro doći.

Potrebni sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 3 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 1,5 dcl mlijeka
  • 4 velike žlice šećera
  • mahuna vanilije
  • 1 velika žlica rozulina (liker od ruža)
  • ribana korica jedne naranče
  • ribana korica jednog limuna
  • 120 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 vrećica suhog kvasca ili pola svježeg
  • za premaz: žumanjak i šećer

Priprema:

Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Mlijeko malo zagrijte i dodajte mu malo žličicu brašna i šećera te izmrvite kvasac u njega i pustite da se digne.

U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Istucite posebno jaja i žumanjke sa šećerom te dodajte naribane korice limuna i naranče i sastruganu vaniliju. Dodajte suhe sastojke u jaja i dobro izmiješajte te dodajte mlijeko s kvascem, rastopljeni maslac i liker od ruže te miksajte dok ne dobijete glatko mekano tijesto.

Tijesto izvadite iz zdjele te dobro primijesite rukama kako biste izbili zrak. Ostavite ga pokrivenog na toplom dok se ne udvostruči.

Kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga premijesite i podijelite na dva dijela. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga pokrivenog na toplom da se ponovo digne.

Kad se tijesto diglo nožem zarežite križ u njemu kako biste dobili oblik pince i premažite ga jajetom te pospite kristal šećerom.

Pecite ga oko 30 minuta na 160 stupnjeva (probajte čačkalicom je li pečena).

Iako izgledom i sastojcima pinca djeluje kao relativno jednostavna slastica, njezina priprema zahtijeva nešto više truda, vremena i strpljenja, jednako kao i kvalitetan, isproban recept. A to može biti popriličan izazov u vrijeme poslovnih rokova, obiteljskih obveza, drugih blagdanskih priprema i kroničnog nedostataka vremena.

No, ako se izazov zvan 'pečenje pince za Uskrs' uz sve savjete i kulinarske tajne čini kao nemoguća misija, ove sočne i meke slastice ipak se ne morate odreći. Naime, Pan-pekovi stručnjaci imaju isprobane tradicionalne recepte i pripremaju najfinije tradicionalne pince, savršeno meke i mirisne. Tako je u Pan-pekovim prodavaonicama moguće kupiti čak dvije vrste pince - manju, od 100 grama, ručno rađenu i svježe pečena na licu mjesta i veću, od 270 grama, s grožđicama i produljene svježine.

Manja pinca, dostupna u odabranim Pan-pek poslovnicama, mirisom i okusom predstavlja pravi užitak za sva osjetila. Priprema se ručno i peče na licu mjesta, baš onako kako to rade iskusne domaćice pa je ova pinca savršeno svježa, topla i mirisna u trenutku kupnje. Veličinom je dovoljna da sami uživate u njezinom okusu ili je pak podijelite s bliskom osobom. Možete je ponijeti i kući, ako uspijete odoljeti zamamnom mirisu i oduprijeti se otkinuti barem jedan komadić.

Ako ste pak u potrazi za pincom 'obiteljskog pakiranja', Pan-pek je i tu doskočio misiji pripreme ukusne i meke pince po kvalitetnoj recepturi savršene za blagdanski stol. U određenim Pan-pek prodavaonicama dostupna je velika pinca od 270 grama. Ona je klasična, s grožđicama i produljene svježine te dolazi zapakirana, idealna za blagdanski stol.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Pan-pekom.