NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Maslac ipak nije toliko zdrav kao što se mislilo

29.09.2015 u 14:15

Bionic
Reading

Istraživanje koje su proveli stručnjaci s Harvarda daje nov pogled na dosadašnja saznanja o povezanosti zasićenih masti i zdravlja srca

Osobe koje su zamijenile zasićene masti što se nalaze u crvenom mesu, mliječnim proizvodima ili prženoj hrani rafiniranim ugljikohidratima ne smanjuju rizik od bolesti srca, navodi se u novoj studiji sveučilišta Harvard. S druge strane, oni koji su umjesto zasićenih masti koristili nezasićene masti, kojima su bogata biljna ulja, orasi ili cjelovite žitarice, smanjuju rizik od koronarnih bolesti.

Nakon što su smanjili zasićene masti u svojoj prehrani mnogi su se okrenuli ugljikohidratima, objašnjava autor studije, profesor nutricionizma i epidemiologije Frank Hu s Harvardske škole za javno zdravlje (Harvard School of Public Health). On smatra da je to posljedica kontroverzne studije iz 2014. koja je preporučivala ograničavanje zasićenih masnoća zbog zdravlja srca te ujedno dovela do sve glasnijeg promicanja povratka na tanjure dotad nepoželjnog maslaca.

'U pogledu rizika od bolesti srca, zasićene masti i rafinirani ugljikohidrati nezdravi su na sličan način', objašnjava profesor Hu, autor ove studije objavljene online 28. rujna u stručnom časopisu Journal of American College of Cardiology.

'Ovi rezultati ukazuju na to da nutricionistički trendovi iz 80-ih i 90-ih, poput prehrane s malo masnoća i puno ugljikohidrata, nisu učinkoviti u smanjenju rizika od koronarnih bolesti srca. Ovo znači da pojedinci ne bi trebali zamjenjivati zasićene masnoće rafiniranim ugljikohidratima ili obratno. Zasićene masti treba zamijeniti nezasićenim mastima ili zdravim ugljikohidratima, poput cjelovitih žitarica', objašnjava član istraživačkog tima Yanping Li.