I TO TREBA ZNATI

Mala škola kvalitetnog svađanja

28.02.2012 u 10:00

Bionic
Reading

S osobama s kojima provodimo puno vremena ili živimo kad-tad ćemo doći u sukob i u tome nema ništa neobično. Psiholozi kažu da su svađe korisne, no samo ako su 'kvalitetne', odnosno konstruktivne te ako vode rješenju nekog konkretnog problema

Vjerojatno nema osobe koja se nije posvađala s članovima obitelji, prijateljem i/ili prijateljicom ili curom ili dečkom, jer vrlo je teško izbjeći neslaganja i razilaženja s nama bliskim osobama.

Daniel Racdliffe
(Harry) otkrio se da je za vrijeme snimanja 'Harryja Pottera' znao žestoko posvađati s kolegicom i prijateljicom Emmom Watson (Hermione).

'Uh, znali smo se zakačiti oko svega. Na snimanju četvrtog nastavka toliko smo se posvađali da nismo nekoliko dana razgovarali. Najluđe je bilo što se radilo o totalnim sitnicama, npr. tko je pojeo posljednji kolačić na setu i sl. Oboje smo tvrdoglavi i nismo htjeli odstupiti. Emma se zna strašno razljutiti', prisjetio se kroz smijeh Daniel Radcliffe.

Mnogi se psiholozi slažu da su sukobi korisni, jer nam mogu pomoći da riješimo neke problema, a ne samo da ih 'guramo pod tepih'. Gomilanje problema nikad nije dobro i kad-tad će nam se vratiti kao bumerang.

Najvažnije je, kažu stručnjaci otkriti konkretan problem i usmjeriti se na njegovo rješavanje.

 

Svađa mora biti argumentirana diskusija, a najvažnije je biti smiren i nikako ne dopustiti da se rasprava pretvori u viku. Dakle, budite smireni i bistre glave. Kad se dogodi problem, pokušajte ga izraziti što je moguće jasnije i konkretnije te se zadržite samo na tom problemu

Ako se u raspravi jedna osoba postavi iznad druge, potpuno se gubi zajednički interes rasprave, i svađa se često počne razvijati u krivom smjeru. Osobe koje sudjeluju u raspravi moraju se osjećati kompetentnima i slobodnima da izraze svoje mišljenje, stavove i osjećaje.

Razlog svađe treba biti nešto konkretno, nešto stvarno. Nerijetko se događa da se sam uzrok svađe uopće ne može definirati. Često izmišljamo razloge zbog našeg unutarnjeg nemira i nezadovoljstva, ili pak zbog nekih potisnutih konflikata iz prošlosti.

Privatnost je nužna: svađe na javnim mjestima zabavljaju ili uznemiruju okolinu, a za one koji se svađaju predstavljaju neugodu i poniženje.

Ako slobodno izražavamo misli, takva svađa će rezultirati samo još većom povezanošću i međusobnim povjerenjem. Svađa ne mora nužno biti nešto negativno i ako se pridržavamo nekoliko jednostavnih pravila, vrlo je lako možemo pretvorimo u kvalitetan dio odnosa. No najvažnije je da sami sebi priznamo koji je njezin uzrok i cilj!