IZAZOVI RODITELJSTVA

Majka Elona Muska otkrila pet savjeta kako odgojiti uspješnu djecu; biste li ih i vi primijenili

26.08.2021 u 16:53

Bionic
Reading

Maye Musk, jedna je od najzaposlenijih plus age manekenki i majka Elona Muska, investitora i jednog od najbogatijih ljudi koji stoji iza SpaceX-a, a osim Elona, impresivnom karijerom može se pohvaliti još dvoje njezine djece, kćer Tosca, filmašica i vlasnica streaming servisa Passionflix i poduzetnik Kimbal, vlasnika profitabilnog lanca restorana The Kitchen

Sjedokosa modna ikona nije imala lagan život, pa je u jednom trenutku nakon razvoda, ostala sama sa troje djece, a ne krije da je bilo teških trenutaka kad su jedva sastavljali kraj s krajem.

Njezin život obilježio je brak u kojem je bila zlostavljana te borba za posao i egzistenciju. Usprkos svim nedaćama sama je podigla troje poduzetne djece te ostvarila uspješnu karijeru dijetetičarke, krećući od nule u osam gradova u tri različite države i dva kontinenta, a njezina prva knjiga 'Žena s planom: Savjeti za život pun ljepote, avanture i uspjeha' postigla je ogroman uspjeh.

Bez obzira na sve nedaće uspjela je ostvariti sjajnu karijeru i odgojiti troje više nego uspješne djece. U svojim mnogim intervjuima ističe kako je oduvijek imala vrlo iskren pristup prema svojoj djeci.

  • +3
Maye Musk Izvor: Profimedia / Autor: Broadimage / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Puštala sam da istražuju svoje ideje. I uvijek sam s njima bila iskrena. Znali su da mi ne smiju stvarati probleme dok radim jer ću izgubiti posao, a oni će onda ostati bez krova nad glavom. Nisam ih tretirala kao djecu, nego kao odrasle ljude', rekla je Maye koja je 2017. postala najstarije zaštitno lice u povijesti beauty kompanije CoverGirl.

Kaže i da su njena djeca imala koristi od gledanja kako ona radi samo da bi im osigurala dom, hranu i odjeću. Svoju djecu u usmjerila je i da preuzmu odgovornost za odabire karijera, zahtijevajući od njih da sami izaberu fakultete i ispune prijave bez njene pomoći.

Evo kojih pet savjeta Maye savjetuje roditeljima:

1. Naučite ih od malih nogu na posao

Maye Musk ističe kako su ona i njezina sestra pomagale ocu u njegovoj ambulanti i smatra da je to sjajan način da spoznaju vrijednosti rada.

2. Ponašajte se prema njima kao prema odraslima

Odrastanje Elona Muska nije baš bilo idlično i čini se da je morao brzo odrasti. 'Moji su se roditelji prema nama ponašali kao prema odraslima kojima se može vjerovati, a njihov je utjecaj vidi se danas u tome kako sam odgajala svoju djecu', rekla je.

3. Neka slijede svoje interese

Maye kaže kako se nikad nije uplitala u sferu zanimanja svoje djece niti je na koji način utjecala na to.

'Nikad im nisam rekla što da uče. Nisam nikad provjeravala njihove domaće zadaće; to je bila njihova odgovornost', otkrila je Maye Musk u jednoj od svojih knjiga.

4. Ne navikavajte ih na luksuz

Mnogi svojoj djece žele priuštiti sve i više od toga, no Maye ima svoju posebnu filozofiju. Musk je veliki zagovornica toga da svoju djecu ne razmazite ili im omogućite da se naviknu na vrhunski luksuz prije nego što si ih mogu priuštiti. 'Kad su moja djeca išla na fakultet, živjeli su u prilično lošim uvjetima: sa šest sustanara ili u lošem smještaju. Ali osjećali su se dobro. Ako vaša djeca nisu navikla na luksuz, svugdje će se bolje snaći', uvjerena je stroga Maye.

5. Učinite ih odgovornima za vlastitu budućnost

'Toliki se roditelji strašno brinu zbog svoje djece. Moj savjet? Neka vaša djeca budu odgovorna za svoju budućnost. Naučite svoju djecu lijepom ponašanju. Ali neka ona sama odluče što žele', mišljenja je Maye Musk.