NAJNOVIJA STUDIJA

Ljepotice s oblinama pozitivno utječu na samopouzdanje žena

14.06.2017 u 12:35

Bionic
Reading

Plus size ljepotice koje su napravile revoluciju u modnom svijetu, poput Ashley Graham ili Iskre Lawrence, sudeći prema najnovijoj studiji koju je provelo državno Sveučilište na Floridi, pozitivno utječu na percepciju žena o svojem tijelu

Ova zanimljiva studija pokazala je da su se žene osjećale bolje nakon što su im pokazane fotografije punijih žena s oblinama te su zapamtile puno više detalja u usporedbi s klasičnim manekenskim mršavicama.

Ispitanicama su pokazivane slike različitih tipova žena koje su istraživači klasificirali kao mršave, prosječne ili punije s oblinama. Njihovi su odgovori bili različiti, ovisno o tipu žena na fotografijama. Ispitanice su se najlošije osjećale nakon što su im pokazane slike mršavica, više su se uspoređivale s njima, manje su se zadržavale na slikama, zapamtivši i manje detalja. Nakon ovakvih fotografija ispitanice su pokazale i najmanje zadovoljstva svojim izgledom, što, kako istraživači ističu, može u konačnici biti vrlo loše za mentalno i tjelesno zdravlje.

  • +7
Ashley Graham Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sudionice istraživanja su pak nakon što su vidjele slike žena prosječne građe i modela s oblinama iskazale veće zadovoljstvo svojim izgledom, premda su sve priznale da bi rado bile mršavije.

Autori studije zaključili su da bi medijske kampanje s manekenkama prosječne građe ili onih s oblinama imale pozitivan učinak na pripadnice ljepšeg spola kako bi se osjećale zadovoljnije svojim izgledom.  

Iako je grupa ispitanika bila vrlo mala te se sastojala od studentica koje su željele smršavjeti, autori kažu da su rezultati znakoviti te daju zanimljivu sliku o trenutačnom trendu uključivanja plus size modela u modnu industriju. S obzirom na to da se često stvara kriva slika u medijima koji uporno promiču savršen izgled mršavih modela, premda su vrlo često detaljno dorađeni, što ne odgovara stvarnosti, uključivanje ljepotica u modne kampanje pozitivno utječe na samopouzdanje žena.