Inspirativna poduzetnička priča iz Gospića

Lika svjetlo povećala svoju proizvodnju i tijekom koronakrize

09.11.2020 u 14:16

Bionic
Reading

Ova tvrtka svojom dizajnerskom rasvjetom oprema luksuzne svjetske hotele. Kao i u svakoj poduzetničkoj priči, početak nije bio lak

Unatoč trenutnim gospodarskim okolnostima uzrokovanih pandemijom, gospićka tvrtka za proizvodnju svjetlosnih rješenja Lika i dalje bilježi velike poduzetničke uspjehe. S 22 zaposlenika, ova tvrtka iz gorske Hrvatske svoje proizvode plasira u čak 15 europskih zemalja. Njezini klijenti su poznati lanci luksuznih hotela kao što su Sheraton, Hilton i Westin, brendovi za koje ste svakako čuli.

Poduzetnički put nije lak

Ova poduzetnička priča započela je 2006. godine kada je tvrtku pokrenula Blaženka Jurčić koja je rodom iz Gospića. Njezin glavni uzor bio je poznati međunarodni svjetlosni dizajner Max Vivian kojeg je upoznala tijekom dijela života provedenog u Italiji prije nego je započela vlastiti biznis. „U suradnji s poslovnim partnerom iznajmila sam prostor i krenula u proizvodnju. Na početku sam imala samo šest zaposlenika, a kako smo tada imali tek dva kupca, ponekad sam se i bojala kako će cijela priča završiti. No, unatoč svim izazovima i kontinuiranom prilagođavanju, mogu samo zaključiti da povratak u Hrvatsku i iskorak u poduzetnički svijet se svakako isplatio. Svi možemo uspjeti ako to stvarno želimo.“, zaključuje Blaženka Jurčić.

Pravi lički uspjeh

Tvrtka danas proizvodi oko 30 000 lampi godišnje, od kojih čak 90% završi u izvozu u druge europske zemlje. „Trudimo se da najveći dio sirovina nabavljamo na domaćem tržištu, dok nam ostatak dolazi iz Italije.“, govori nam Blaženka Jurčić. „Kvaliteta naših proizvoda itekako je prepoznata u svijetu. Naš vrijedni tim dizajnera stalni radi na novim rješenjima koji često impresioniraju kupce. Ponosni smo što nas mnogi klijenti kontaktiraju upravo preko preporuka.“. Čak i tijekom koronakrize, tvrtka je svoju proizvodnju povećala za 20%, što je prava potvrda koliko hrvatski poduzetnik može biti uspješan i u izazovnim okolnostima za sve.

Putevima Nikole Tesle

Blaženka Jurčić je prije osam godina izgradila novu proizvodnu halu od 1650 četvornih metara u gospićkoj industrijskoj zoni Smiljansko polje. Samo nekoliko kilometara dalje nalazi se i sam Smiljan, rodno mjesto Nikole Tesle. „Nikola Tesla mi je stvarno velika inspiracija. U čast njemu izradili smo „Tesla lampu“ koju smo izložili u Londonu, Manchesteru, Milanu i Farou kako bi smo promovirali Memorijalni centar Nikola Tesla i našu županiju.“, prepričava nam Blaženka Jurčić.

Vrijedni poduzetnički poticaji

Zbog totalnog lockdowna u ožujku, proizvodnja je u tvrtki u potpunosti stala, a materijali za proizvodnju iz Italije bili su teško dostupni. Kako se nije moglo izvoziti, sve lampe su stajale u skladištu. Uz pomoć HAMAG-BICRO zajma prema programu COVID-19 obrtna sredstva, tvrtka je uspjela prebroditi krizu i nastavila s radom i proizvodnjom kada se situacija smirila. „HAMAG-BICRO nam je pomogao i prije u kupnji komore za bojanje što nam je smanjilo cjelokupne troškove proizvodnje. Divno je znati da i u Hrvatskoj postoje brojni programi koji će nagraditi vrijedne ideje.“, zaključuje Blaženka.