DIZAJNER OPLEO PO KANCELARKI

Legendarni Karl Lagerfeld odriče se njemačkog državljanstva zbog Angele Merkel

11.05.2018 u 11:06

Bionic
Reading

Modni dizajner Karl Lagerfeld mogao bi se odreći svog njemačkog državljanstva zbog odluke kancelarke Angele Merkel o puštanju više od milijun migranata u Njemačku

U intervjuu danom francuskom tjedniku Le Point, Lagerfeld se pita je li Merkel doista trebala reći kako je bilo neophodno poželjeti dobrodošlicu za milijun migranata u vrijeme kad je Francuska, koja se određuje kao zemlja ljudskih prava, obećala da će ih prihvatiti 30 tisuća.

Nazivajući je 'pastorovom kćerkom koja ne može prihvatiti zlo koje je Njemačka napravila nakon 1933. godine' , dizajner je Merkel optužio da je potaknula pojavljivanje ekstremno desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

'AfD nije postojao, a stvorila ga je ona jednom rečenicom kojom se odrekla dva milijuna birača i poslala tih 100 neonacista u parlament', kazao je Lagerfeld, pozivajući se na 92 zastupnika AfD-a koji su mandate u Bundestagu dobili na rujanskim izborima.

'Zadrži li se to stanje, odreći ću se njemačkog državljanstva', rekao je Lagerfeld.

Iako je ranije izjavljivao kako su s dolaskom predsjednika Emmanuela Macrona 'došli novi dani za Francusku', nije želio reći kojim bi to državljanstvom mogao zamijeniti njemačko.

'Sviđa mi se Macronova osobnost, kao i njegove supruge Brigitte, ali to ne znači da želim postati Francuz', rekao je dizajner Le Pointu.

Slavni dizajner kaže kako ne voli nacije i da je kozmopolit. Ne osjeća se Nijemcem, nego Hanzom, referirajući se pritom na Hanzeatski savez, njemačko udruženje trgovačkih cehova koje se pojavilo u 12. stoljeću s ciljem zastupanja zajedničkih gospodarskih interesa, naročito prema inozemstvu.

  • +20
Chanel SS 2018 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kako primjećuje Daily Mail, Lagerfeld je potpuno promijenio svoj stav iznesen prije nekoliko mjeseci, kada je u časopisu Madame Figaro ustvrdio kako je 'Kraut u srcu'.

'To mi je u genima i uredu sam s tim. I to ne zato što gospođa Merkel čini glupe stvari zbog kojih ću se odreći biti Nijemcem', rekao je Lagerfeld.

Nije ovo prvi put da je slavni dizajner javno prozvao Angelu Merkel zbog otvaranja njemačkih granica migrantima.

'Ne može se, čak i s odmakom od nekoliko desetljeća, pobiti milijune Židova da bi se na njihovo mjesto dovelo milijune njihovih najvećih neprijatelja', rekao je dizajner gostujući u studenom u francuskom televizijskom showu.