POD UTJECAJEM KEMIKALIJA

Kvaliteta spermija kod mlađih muškaraca sve lošija

  • Autor: Silvija Glavić
  • Zadnja izmjena 07.03.2011 10:24
  • Objavljeno 07.03.2011 u 07:00
seks muškarac žena par

seks muškarac žena par

Izvor: Corbis / Autor: Edvard March/Corbis

Muškarci proizvode sve manje spermija, a primjećen je i porast rizika od karcinoma testisa, pokazala je najnovija finskaj studijai objavljena u stručnom medicinskom časopisu International Journal of Andrology, u kojoj su sudjelovali muškarci rođenih između 1979. i 1987. godine, na koju se poziva i BBC Health

The University of Turku instanca je gdje je su se istražili sumnjivi utjecaji iz okoliša, osobito izlaganje industrijskim kemikalijama, za koje se smatra da mogu stajati iza oba trenda.

Izvjesni britanski ekspert kazao je da kemijska sredstva mogu utjecati na defekte fetusa u razvoju.

Istraživanje na muškarcima iz Finske rađeno je jer se pokazalo da su njihovi spermatogrami među najkvalitetnijima u svijetu. Međutim, znanstvenici nikada nisu bili sigurni je li to zbog njihove genetike ili zato što su bili minimalno izloženi štetnim kemikalijama.

Istraživači su oformili tri grupe muškaraca koji su navršili 19 godina između 1998. i 2006. godine. Oni rođeni koncem 80-ih imali su znatno lošiji spermatogram od vršnjaka koji su de rodili početkom dekade. Uz to, dokazana je i veća incidencija raka testisa u muškaraca rođenih oko 1980. negoli u onih iz 50-ih godina.

Znanstvenici su već neko vrijeme sumnjali da organizmi mlađih muškaraca proizvode manje spermija od njihovih očeva i djedova, kada su bili iste dobi.

'Ovi ubrzani i podudarni trendovi u svijetu ukazuju da uzroci dolaze iz okoliša i zato se mogu prevenirati. Rezultati nadalje iziskuju identifikaciju konkretnih razloga kako bi se uklonile smetnje u reproduktivnom zdravlju i djelovalo preventivno', u spomenutom časopisu napisao je vođa istraživačkog tima, profesor Jorma Toppari.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi