eksperimentalni test

Krvni test mogao bi ubrzati dijagnosticiranje autizma

18.03.2017 u 20:20

Bionic
Reading

Eksperimentalni krvni test mogao bi otkriti autizam u više od 96 posto slučajeva i to u širokom autističnom spektru pacijenata, što bi moglo ubrzati dijagnosticiranje bolesti

Uzrok autizma i dalje je tajna, no pokazalo se da cijepljenje male djece nije odgovorno za taj poremećaj. Ako se testiranja, koja su još u eksperimentalnoj fazi, pokažu preciznima, mogla bi raspršiti strahove roditelja od autizma ondje gdje ga nema, kao i pomoći razviti rane terapije. Mišljenje je to dr. Juergena Hahna, koautora studije, koji tvrdi da bi eksperimentalni krvni test mogao otkriti autizam u više od 96 posto slučajeva i to u širokom autističnom spektru pacijenata.

Autizam obuhvaća širok spektar poremećaja od duboke nesposobnosti za komunikaciju i mentalne retardacije do relativno blagih simptoma, kao što je Aspergerov sindrom. Liječnici tipično dijagnosticiraju autizam u djece promatrajući njihovo ponašanje, poput repetitivnog ponašanja ili izbjegavanje društva, a u većine djece autizam se ne dijagnosticira prije četvrte godine života.

Hahn i njegovi kolege mjerili su razine 24 proteina povezanih s autizmom te su otkrili da je njih pet, kada se slože u pravu 'autističnu' kombinaciju, najbolji pokazatelj poremećaja. Autizam pogađa oko 1,5 posto djece.

Dr. Max Wiznitzer sa Sveučilišta Hospitals Cleveland Medical Center, koji nije sudjelovao u istraživanjima, nazvao je otkriće zanimljivim, ali ne i presudnim, te je izjavio: 'Ne znamo je li taj marker specifičan za autizam ili je to marker za bilo koju kroničnu bolest.'

Znanstvenici su testirali 83 djece u dobi od tri do deset godina kod koje je autizam bio dijagnosticiran konvencionalnim metodama i otkrili 'autističnu' kombinaciju pet proteina u 97,6 posto te djece, a nije je bilo u 96,1 posto od 76 zdrave djece.