Makeover osmijeha

Krunice, ljuskice…o čemu zapravo govorimo?

28.09.2017 u 11:42

Bionic
Reading

Do ljepšeg osmijeha može se u samo nekoliko koraka. Ako su vaši zubi lošije kvalitete ili vam se ne sviđaju njihovi oblik, boja ili bilo što drugo, evo što možete napraviti…

Zanimljivih imena, ljuskica, krunica i most, sve su to metode uljepšavanja zuba koje su se udobno smjestile u svakodnevnoj komunikaciji. Iako ih svi koriste, postavlja se pitanje je li poznato što koja od njih predstavlja te u kojim se situacijama koriste i postavljaju?

Što je to krunica?

Kad doktor dentalne medicine procijeni da je zub toliko jako oštećen, da ga ne može spasiti ispunom, zub se prekriva krunicom koja može biti metal-keramička, cirkon-keramička, staklo-keramička tj. potpuno keramička. Krunice, sve tri vrste, koriste se za zube koji su bili zahvaćeni karijesom u velikoj mjeri  te kod zuba koji su nakon ispune promijenili boju ili se taj ispun previše vidi. Krunica se ugrađuje na jedan zub, odnosno na svaki zub posebno.

Ljudima koji su velike estete preporučuju se cirkon-keramičke i staklo-keramičke krunice koje vjerno imitiraju zub, njegovu boju i sjaj te propuštaju svjetlost. U svakom slučaju, za koje god krunice se pacijent odluči ili mu za njih doktor da svoju suglasnost, sigurno je da krunice rade svojevrstan 'makeover osmijeha' te da se nakon njih nećete morati skrivati ili suzdržavati od širenja usnica i pokazivanja svojih prekrasnih, bijelih zuba.

Što su to ljuskice? 

Za postizanje vrhunskog izgleda vašeg osmijeha moderna stomatologija smislila je ljuskice. Tanki su to keramički ili kompozitni nadomjestci kojima možete postići prekrasan i savršen izgled i hollywoodski osmijeh. 

'Ljuskice preporučujem osobama koje su nesretne sa svojim osmijehom. Postavljaju se tako da se pritom zub minimalno dira te da se pritom odstranjuje samo dio cakline. Preporučujem ih svima jer su jako sigurne i jer, ako su dobro postavljene, postaju integrirani dio vašeg zuba. Garancija na ljuskice je pet godina, a uz dobru i stručnu ruku, jednom postavljene ljuskice mogu trajati i do 20 godina', objašnjava dr. Tamara Žaja Miličić, specijalist protetike. Pomoću ljuskica možete promijeniti širinu, duljinu, boju i oblik svojega zuba i dobit osmijeh o kojem ste oduvijek maštali. Postavljanje ljuskica brz je i bezbolan postupak. 

'Ako su ljuskice postavljene na pravi način, neće se dogoditi da puknu ili ispadnu. S njima možete normalno jesti, gristi i živjeti. Ako će njihovo postavljanje utjecati na vašu sreću i zadovoljstvo, nemojte nimalo razmišljati i ljuskicom prekrijte puknuća, nepravilnosti, tamni zub', poručuje dr. Žaja Miličić napominjući kako nijedna ljuskica ne utječe na zdravlje zuba na koji se postavlja.