cvjetna kraljica

Krizanteme su najljepši ukras jesenskog vrta, a uz ove savjete u njihovoj ljepoti uživat ćete cijele sezone

30.09.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Krizanteme su prave kraljice i vladarice jeseni i doista je prava šteta ne uživati u njihovoj ljepoti tijekom cijele sezone. Iako mnogu kupuju nove krizanteme svake godine, one zapravo mogu potrajati jednu do dvije sezone ako ih ostavite u zemlji, uz odgovarajuću njegu, naravno

Krizanteme su jedan od najljepših ukrasna vrtnih gredica u jesenske dane, a uz njihov ljepotu puno je lakše i ljepše gledati sušenje ostalog cvijeća i oprostiti se od ljetnih dana. Plamteće crvene, žute i narančaste boje u kojima krizanteme nerijetko cvatu, osim u vrtu, prekrasno izgledaju i u lončanicama i posudama na trjemovima i terasama.

Osim što su vizualno vrlo atraktivne i uljepšavaju svaki vrt, kriznateme su i vrlo lake za uzgoj. Vole puno sunca, ali obično se dobro snalaze u polusjeni, a kada se jednom prime, nevjerojatno su otporne na sušu, bolesti i zaraze. Međutim, bez odgovarajuće njege, cvjetovi lako mogu oslabjeti i brzo izblijedjeti. Ako želite da vaše prekrasne krizanteme potraju što dulje i da cijelu sezonu uživate u tom prekrasnom cvijeću, ovi savjeti će vam dobro doći.

Zalijevajte, no nemojte pretjerati s količinom vode

Dok se zasađene krizanteme koje su se dobro primile mogu rijetko zalijevati, otprilike jednom tjedno, mlade, tek posađene biljke treba znatno češće zalijevati kako bi se potaknulo cvjetanje velikih i bojom upečatljivih cvjetova. Zalijevanje je osobito važno kada biljka tek krene cvjetati jer ako krizantema uvene, može izgubiti sve cvjetove. Međutim, jednako je važno izbjegavati prekomjerno zalijevanje. Ako je tlo natopljeno vodom korijenje bi se moglo početi utapati što će pak oslabjeti cijeli biljku i učiniti je podložnijom bolestima.

Krizanteme prihranite u proljeće i ljeto

Kako bi se potaknuo rast i proizvodnja korijenja prije sezone hladnog vremena, najbolje je krizanteme gnojiti u ljeto i proljeće, za vrijeme sadnje. Svakako bi trebalo izbjegavati gnojidbu krizantema u jesen jer na taj način biljku se može 'zbuniti' te će ona umjesto cvjetanja ući u fazu rasta.

Malč je važan

Nakon što jesenske temperature počnu padati, dobra je ideja vrtne gredice prekriti starim lišćem ili sitnim komadićima drveta u sloju od desetak centimetara oko korijena svake biljke. Zimi, kada se tlo smrzne, malč će djelovati poput zaštitnog štita.

Obrezujte krizanteme

Tajna povećanja broja cvjetova krizanteme krije se njihovom obrezivanju s kojim je potrebno krenuti u proljeće. Svaki put kada krizanteme narastu od 12 do 15 cm, obrežite vrh svakog izbojka oko 5 cm niz stabljiku, neposredno iznad lišća. Svaka obrezana stabljika proizvest će više stabljika, koje se mogu ponovno obrezati kad budu visoke. Obrezivanje je potrebno nastaviti i u srpnju, kada se faza rasta usporava jer će se tako stvoriti punija biljka s više grana koja će proizvoditi znatno više cvijeća.

Odrežite stare stabljike

Ako želite sačuvati posađene krizanteme potrebno je približavanjem zime odrezati stare stabljike. Odrežite stabljike oko 2,5 do 5 cm iznad tla i postoji velika šansa da ih ponovno vidite u proljeće. Također je dobra ideja stabljike pokriti slojem malča kako bi ih se zaštitilo od ekstremnih uvjeta.

Uklonite staro lišće i cvijeće

Ne uklanjanje uvelog lišća i cvijeća jedna je od klasičnih pogrešaka kada se radi o njezi krizantema. Jedan od važnijih pravila da krizanteme izgledaju lijepo u jesen je rezanje ocvalog cvijeća prije nego li potpuno uvene. Uklanjanje starog lišća i cvijeća ukloniti će smeđe mrlje, a ujedno potaknuti biljku da energiju uloži u proizvodnju cvijeća.