PREPORUČILI STRUČNJACI

Imate li želju uzgajati sobne biljke, ove tri su najbolji izbor za početnike

28.09.2021 u 14:11

Bionic
Reading

Većina ljudi koji se po prvi put odluče za uzgoj sobnih biljaka razmišljaju logično i biraju biljke za koje misle da ne trebaju puno brige

Problem je što takvim biljkama smatraju one koje uspijevaju i u pustinji pa kupuju kaktuse i sukulente. Međutim, iako ne traže puno vode, u kućnim uvjetima nisu lagane za održavanje.

Stoga, ako ne želite bespomoćno gledati kako vaši biljni ukućani lagano umiru, radije izaberite neke od biljaka koje doista ne trebaju puno brige i opraštaju greške uzgajivača početnika.

Zamija

Zbog njenog sjajnog lišća za zamiju često misle da je umjetna biljka, a možda ćete to pomisliti i sami kad vidite da uspijeva unatoč vašem, vjerujemo nanamjernom zanemarivanju. Međutim, zamija nudi puno više od plastične biljke, jer poboljšava kvalitetu zraka, a navodno i kognitivne funkcije pa mmože biti odlična stolna biljka. Voli suša tla i neizravnu sunčevu svjetlost, ali može preživjeti i lošije osvjetljenje. Zahvalna je i zbog činjenice da rijetko treba presađivanje.

Ubiti zamiju zapravo nije teško, a sve što trebate napraviti je natopiti je dobro vodom i ne dopustiti da ona otječe. No, vjerujemo da vam to nije cilj, pa se pobrinite da cvjetnjak u kojoj se vaša biljka nalazi ima rupe za drenažu.

Zlatni puzavac

Ako ste skloni zaboravljanju, pa postoji opasnost i da zaboravite na svoje sobne biljke, ova vijugava loza sa srcolikim listovima može biti odličan izbor za vas. Zlatni puzavac brzo raste i odlično uspjeva u visećim lončanicama. Korisni su i u uklanjanju zagađivača iz zraka poput ugljičnog monoksida, što zrak u zatvorenom prostoru čini sigurnijim za udisanje.

Zlatni puzavac voli neizravnu sunčevu svjetlost, ali dobro se snalazi i s fluorescentnom rasvjetom. Zalijevati ga treba jednom tjedno obilnije, a dobro komuniciraju ukoliko su žedni, o čemu će vas obavijetiti svojim jako ovješenim listovima.

Svekrvin jezik (zmijin jezik)

Ova biljka koja kisik proizvodi i tijkom dana i tijekom noći korisna je već stoga što vam može poboljšati kvalitetu sna, a pravi izbor za početnike je zbog toga što ju je stvarno teško ubiti. Svekrvin ili zmijski jezik gotovo da može preživjeti i u tami. Ova biljka zapravo je sukulent, iako svojim visokim rastom u odnosu na vizalno prilično ravne sukulente ne ostavlja taj dojam. Sukulenti rastu prema suncu i stoga ih je potrebno redovito rotirati kako bi imali ujednačen rast, no svekrvinom jeziku to nije potrebno.

Biljka je otporna na sušu, a u zimskim mjesecima mogu podnijeti i dva mjeseca između zalijevanja. Sve što trebate imati na umu je da više vole podlijevanje, nego prelijevanje i da ih ne treba zalijevati svakodnevno.

ZAHVALNO ZELENILO

Zanemarivane sobne biljke koje će uspijevati i u najmračnijim prostorijama

Pogledaj galeriju