modna ikona

Kristina Šalinović: 'Za razliku od Talijanki, Hrvatice imaju stila'

15.08.2017 u 09:00

Bionic
Reading

Iza markantne Makaranke brojne su uspješne revije, suradnje s velikanima modnog svijeta poput Marca Jacobsa i Karla Lagerfelda, i čak 13 Voguea, od kojih je jedna bila naslovnica. Kristina Šalinović bila je na listi najtraženijih, najuspješnijih top 30 modela svijeta, no prije godinu dana otišla u zasluženu manekensku mirovinu i okrenula novu stranicu u životu. Trenutno je koncentrirana na druge karijere. Otvorila je tattoo studio, a potom i frizerski salon. O svemu tome, ali i o dobrim i lošim stranama modelinga, ispričala je za tportal

U Zagreb je iz Makarske došla s navršenih 15, gdje je završila trogodišnju školu za frizere te tečajeve za kozmetičarku i vizažisticu. Nikad nije mislila da će postati manekenka. Prijelomni nastup dogodio se 2009. na Cro A Porteru. Ujutro prije nastupa prvi puta je obula štikle i učila se u njima hodati, ali je njezino prvo nošenje revije prošlo u najboljem redu i ondje je upoznala Tihanu Harapin-Zalepugin koja je u njoj prepoznala nešto posebno pa je, zahvaljujući njoj, počela raditi na domaćem tržištu.

Ubrzo joj se ukazala i prva revija u Parizu, a tada sam već počela surađivati sa Zadrankom Annom Gojanović, vlasnicom modne agencije 'Colours'. Munjeviti uspon Kristine Šalinović na modnim pistama nastavio se time što je odabrana za manekenku koja je otvorila reviju Louisa Vuittona na pariškom 'Fashion Weeku', a osobno joj je tu ulogu dodijelio Marc Jacobs. Njezin poseban, androgeni izgled pomogao joj je da se visoko plasira na ljestvici najtraženijih i najbolje plaćenih svjetskih top-modela. Nakon osam godina uspješne manekenske karijere odlučila je prestati s manekenstvom i otvoriti novo poglavlje svog života, otvoriti svoj frizerski salon Fen Bar i raditi posao koji najviše voli.

Nakon tattoo studija kojeg ste otvorili s dečkom Enricom, otvorili ste i frizerski salon 'Fen Bar'. Zašto ste se odlučili baš za te branše?

Po struci sam inace frizer i vizažist, tako da je to bio logičan potez. Oduvijek sanjala o svom salonu za uljepšavanje, te je tako nastao FenBar. Što se tiče NeroInk tattoo studia, dragi i ja smo veliki ljubitelji tetovaža, a i on ima svoj studio u Milanu sedam godina, pa smo se odlučili otvoriti i u Zagrebu.

Čega ste se sve morali odreći da biste danas bili uspješna poslovna žena? Je li teško uskladiti poslovne i privatne obveze?

Morala sam se odreči modelinga, kojeg sam se ionako već zasitila. A i svog slobodnog vremena, jer onog trena kad odlučiš biti mladi poduzetnik malene firme, nemas više vremena za ništa. Tako da je ponekad teško uskladiti poslovan i privatan život.

Koliko vam se život promijenio otkako ste se prestala baviti modelingom? Nedostaju li vam modne piste, putovanja, castinzi?

Život mi se nije previše promjenio, osim što sad ne putujem po inozemstvu radi posla, nego po našoj obali. Modeling me je naučio strpljivosti i disciplini, koja je ključna za poduzetništvo. A fale li mi piste i snimanja? Naravno! Once a model, always a model..

Kakav biste savjet dali onima koji žele krenuti u svijet modelinga?

Budite svoji! Budite vjernji sebi i svojim principima. A sve ostalo će se dogoditi ako je suđeno da se dogodi.

Kad se sjetite svog prvog posla, odlazak na casting u inozemstvo sama, sa 19 godina, kakve vam to uspomene budi?

Budi jako puno lijepih uspomena. Bilo je teško, ali je taj posao dio mene. Jer ja ne bih bila to što jesam danas da nije bilo modeling karijere.

Koliko je modeling utjecao na vas u smislu ranijeg sazrijevanja, ali i stjecanja samopouzdanja?

Vjerovali ili ne, modeli su puni kompleksa! Svaki dan čujete kako ste lijepi i divni i krasni, ali u isto vrijeme imate previše oblina, trebate smršaviti, imate ružnu kosu, pa ovo, pa ono ne valja. I to zna jako utjecati na vaše psihičko stanje ako niste dovoljno čvrsti. Mene je modeling naučio samouvjerenosti, ali i činjenici da volim svoje tijelo točno onakvo kakvo i je. Jer se ne možeš promjeniti i uvijek udovoljit svima.

Radili ste za najveće modne brendove i časopise, Vogue, Chanel, Givenchy, Dolce & Gabbanu, Toma Forda, Gaultiera, Vuittona. Na koje ste svoje modne uspjehe najviše ponosni?

Najponosnija sam na otvaranje LV revije i Italian Vouge naslovnicu, jer da nije bilo toga, ne bi bilo moje karijere.

Ima li ženske ljubomore, kako u privatnom životu, tako i u modnom svijetu?

S moje strane, ne. Nisam naučena na ljubomoru. Ali inače u svijetu mode ima puno ljubomore! Jednom sam doživjela da su cure ispred mene rekle curi koja je kasnila na casting da je završio, samo kako bi sebi povečale šansu za poslom. Strašno!

Koji beauty ritual nikada ne preskačete niti zaboravljate?

Čišćenje lica prije spavanja. To se nikad ne smije preskočiti!

Koji su vaši 'must have' komadi u ormaru i gdje najčešće kupujete odjeću?

Uske traperice i obična majica. Tako jednostavno, a toliko kombinacija. Robu kupujem kako gdje stignem. Jer ne idem po trgovačkim centrima, pa ako nešto ubodem, ubodem dok se šetam.

Na koji odjevni predmet ste dosad potrošili najviše novaca, a da ste se istovremeno i osjećala tako dobro?

Acne čizme! Gledala sam ih tjednima u izlogu i patila za njima. Jedan dan kad sam išla sa sastanka, morala sam na povratku kući 'samo' probati. I eto ih doma već šest godina.

Kako biste opisali svoj odjevni stil?

Uh, teško je opisati moj stil, s obzirom da se oblačim kako se taj osjećam. Ajmo reći da je moj stil rockerski, jer se tada najbolje osjećam.

Kojim modnim dodatkom podižete svaku kombinaciju?

Obućom. Jer kako god ste odjeveni, po cipelama se zna gdje idete.

Koliko vam je bitno biti jedinstvena u modnom izričaju?

Mnogo. Jer ne volim biti u trendu i nositi sve što drugi nose. Još od srednje škole sam iskakala iz mase radi svog stila, jer volim biti svoja i nositi ono što se meni sviđa, a ne ono što trendovi nameću.

Postoji li nešto što nikad nebiste odjenuli?

Bilo što na volane! Imam fobiju od volana na haljinama/majicama/košuljama.

Kako se po vama Hrvatice odijevaju?

Za razliku od Italije gdje sam živjela najduži period, Hrvatice imaju stila.

Najbolje odjeveni Hrvati?

Iskreno, ne pratim previše javnu scenu. Ali moram pohvaliti stil svog frenda Mirana Kurspahića.

Što mislite o hrvatskoj modnoj sceni i tko su vam omiljeni dizajneri?

Moji favoriti su Sonja Lamut i Zoran Aragović, ali isto tako strašno cijenim Ivanu Omazić.

Nedavno ste pokrenuli kampanju darivanja poklonjene odjeće za potrebite na svom Facebooku. Gdje inače završava vaša garderoba koje se zasitite?

Moja roba rijetko kad završi u smeću, osim ako nije baš u lošem stanju. Inače dajem garderobu sestrama ili šaljem mami da proslijedi dalje potrebitim obiteljima. No ovaj put sam uz pomoć svojih pratitelja došla na ideju da napravimo aukciju stvari te prikuljenim novcem kupimo stvari za potrebite.

  • +9
Kristina Šalinović Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Čemu zahvaljujete svoj odličan izgled?

Majka pririda i dobri geni. Mamina strana obitelji je jako vitka, a tatina visoka. Tako da sam pokupila najbolje kombinacije gena.

Prvu tetovažu napravili ste sa 19 godina. Koliko ih danas imate i koju ćete sljedeću napraviti?

Više ih ni ne brojim s obzirom da su sad postale dio mene. A sljedeću ću napraviti kad mi dođe, jer ih nestignem više toliko planirati.

Čime vas je osvojio Enrico?

Enrico me je osvojio sa svojim osmijehom i briznošću. Jer možda se čini kao velik i grub, ali je zapravo divna i slatka duša.

Što za vas znači ljubav?

Ljubav za mene znači uzajamno poštovanje. Jer ako nema toga, nema ni prave veze.

Imate li neki hobi? Neke male 'poroke'?

Nemam više vremena za hobije. Moj posao je moj hobi. A porok su mi kolači i čaša piva s vremena na vrijeme.