IAKO JE PROŠLO 28 GODINA

Kraljica osvetničke mode: Zašto su svi još uvijek opsjednuti famoznom osvetničkom haljinom princeze Diane

11.11.2022 u 13:48

Bionic
Reading

Crna mini haljina spuštenih ramena koja 'ljubi' tijelo, a koju je princeza Diana nosila 1994., postala je simbol priče o razvodu nekadašnje princeze od Walesa. Plavokosa plemkinja nosila ju je s visokim potpeticama i bisernom ogrlicom na gala večeri u londonskoj galeriji Serpentine nakn što je njezin suprug javno priznao svoj preljub na televiziji. Dianina haljina čak je i Charlesov preljub bacila u drugi plan, a razloga za to je nekoliko

Princeza Diana je navodno planirala nositi Valentinovu haljinu na gala večeri, ali je u posljednji trenutak donijela odluku da odjene crnu mini haljinu koja ljubi figuru. Famoznu haljinu kupila je tri godine ranije, ali je nikad nije nosila jer ju je smatrala previše odvažnom.

Haljinu koju je kreirala grčka dizajnerica Christina Stambolian odabrala je u posljednji trenutak, a ona je s vremenom postala kultni komad koji čak ima svoju stranicu na Wikipediji. A ako se pitate kad je možete vidjeti u novoj sezoni 'Krune', odgovor je taman na kraju pete epizode u kojoj se famozna haljina pojavljuje tek na 13 sekundi.

A zašto je ova osvetnička haljina tako snažno odjeknula? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan - Diana je možda bila pripadnica kraljevske obitelji s naizgled bajkovitim životom, ali to je nije učinilo imunom na slomljeno srce ili nevjeru - borbe s kojima se gotovo svatko može poistovjetiti.

Osvetnički look princeze Diane, međutim, nije bio ograničen samo na jednu haljinu, prije bi se moglo reći da je imao cijelu jednu eru, a osveta nije bila usmjerena samo na Charlesa, već na cijelu kraljevsku obitelj. Očit tip osvetničkog odijevanja uključuje razmetanje onim što želite da nedostaje vašem bivšem, a Diana je igrala na tu kartu. Nakon što je Charles dao TV intervju, Diana je rekla svojoj stilistici Anni Harvey da želi 'izgledati kao milijun dolara'.

  • +7
Kruna (The Crown), 5. sezona Izvor: Netflix / Autor: Photo Credit: Keith Bernstein

Diana je time poslala jasnu poruku da nije tragični promatrač u toj ružnoj situaciji, već moćna, snažna i lijepa žena koja neće sjediti kod kuće skršenih ruku dok se prljavo rublje njezinog muža preljubnika prikazuje u javnosti. Ta noć zapravo je označila početak Dianinog novog stila koji uključuje odvažnije i senzualnije komade.

'Štikle su postale više, porubi su postali kraći. Znate, cijeli dekolte i bedra', kaže za Washington Post Eloise Moran, autorica knjige 'The Lady Di Look Book'. Sjedeće godine na gala svečanosti u galeriji Serpentine, Diana je nosila još jednu mini haljinu, plavu kreaciju dizajnerice Catherine Walker s perlicama i halterima.

  • +15
Kruna, 5. sezona Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / Ferrari / Profimedia

'Gotovo kao da je pokušala nadmašiti onu haljinu iz prošle godine. Mislim da je ovo vjerojatno prvi put da smo je vidjeli s dubokim dekolteom', objašnjava Moran. Ta je haljina dobila još više vremena na ekranu u petoj sezoni 'Krune' nego famozna osvetnička crna haljina. Zanimljivo je da kostimografkinja Amy Roberts prikazuje njezinu verziju u sceni u kojoj Diana gleda 'Labuđe jezero' 1997., iako je u stvarnosti te večeri nosila drugačiju, ali dosta sličnu haljinu: kratku haljinu s dubokim izrezom Jacquesa Azaguryja u gotovo istoj boji, ali s četvrtastim dekolteom.

Moran primjećuje i da je nakon rastave od Charlesa 1992. Diana također počela više vremena posvećivati fitnesu i prehrani, što je u potpunoj suprotnosti od nesretnih ranih dana njezina braka, kada je bolovala od bulimije i bila strahovito mršava, a čime se bavila četvrta sezone 'Krune'.

'Bilo je to nešto što bismo sada nazvali brigom o sebi', kaže Moran.

'Kruna' - 5. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Dianinu osvetničku eru odijevanja bilo bi možda nepravedno svesti samo na razdoblje inata povezanog s razvodom. Bio je to i odgovor obitelji u koju se udala kad je konačno odustala od napora da ostane u njihovoj milosti. Njezini modni izbori postali su odvažniji i više nije razmišljala kako da njima ne osramoti kraljevsku obitelj.

  • +9
Princeza Diana - stvarnost i set Izvor: Profimedia / Autor: PATRICK HERTZOG / AFP / Profimedia

Tako je i samo nošenje crne odjeće dugo vremena bilo izbjegavano u kraljevskoj obitelji, osim na pogrebu. No Diana je voljela crnu boju i smatrala ju je elegantnom. 'I očito je to boja seksualne sofisticiranosti. Stvarno je to prihvatila tijekom tih godina', kaže Moran te u svojoj knjizi navodi da je Diana još jednom nosila crno – i to u noći emitiranja njezinog slavnog intervjua za BBC-jevu 'Panoramu'. Tog je jutra nazvala dizajnera Jacquesa Azaguryja da zatraži 'stvarno dobru, seksi haljinu' u crnoj boji.

Osim toga, u svoj dnevni look uključila je još jednu zabranjenu boju – crveni lak za nokte. Poznato je naime da je pokojna kraljica Elizabeta II nosila samo Essiejevu nijansu Ballet Slippers, jedva vidljivu nijanse nježne ružičaste, a čak je posljednjih godina zabranila Kate Middleton i Meghan Markl, da nose bilo što drugo na noktima.

ELIZABETH DEBICKI

Nova princeza Diana zablistala u Dioru: Pogledajte izdanja s premijere nove sezone 'Krune'

Pogledaj galeriju