SAVJET STRUČNJAKA

Kraljica je začina; potiče probavu i liječi mnoge bolesti

Bionic
Reading

Kurkuma se u ayurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini upotrebljava već stoljećima, a unatrag nekoliko desetljeća postala je jedna od istraživanijih biljaka zbog medicinskih svojstava

Iako je prije svega začin (u kulinarstvu Azije i indijskog potkontinenta rabi se kao nezaobilazan sastojak većine jela), zbog ljekovitosti s pravom dobiva naziv začin za život. U tradicionalnoj ayurvedskoj medicini naziva se kraljicom začina i obvezan je dodatak svakodnevnoj pripremi jela.

Prepoznatljiva žuta boja

Indijcima je zajedničko da je svi rabe u svakodnevnim jelima dodajući je u obliku mješavine začina (raznih masala) te poznate mješavine, curry – praha koji je osvojio svijet. Glavni sastojak curry – praha upravo je kurkuma koja mu daje prepoznatljivu žutu boju. Nositelj žute boje njezin je glavni aktivni sastojak, ljekoviti kurkumin. Osim kurkumina sadrži i druge kurkuminoide – demetoksikurkumin i bisdemetoksikurkumin, hlapiva ulja tumeron, atlanton i zimbigeron, malu količinu šećera, proteina i vlakana.

U ayurvedskoj i kineskoj medicini upotrebljava se u liječenju mnogih bolesti – od dijabetesa, infekcija probavnih organa, kožnih bolesti i psorijaze, alergija, kod zacjeljivanja rana, artritisa i ima blago laksativni učinak. Prema vedama primjena kurkume duže od godine dana poboljšava sposobnost pamćenja i koncentracije, što potvrđuje i današnja znanost studijama u prilog liječenja Alzheimerove bolesti.

Kako uzimati kurkumu

Kurkuma više načina uzimanja: uzimanjem na usta, kroz nos i primjenom na koži. U vanjskoj primjeni rabi se kod upala i oteklina, za poboljšanje tena te zacjeljivanje rana i zaustavljanje krvarenja, dok se dim inhalira kako bi se zaustavilo štucanje ili ublažili simptomi astme.

U ayurvedi razumijevanje namirnice i biljke seže mnogo dublje od pukog okusa u ustima i nutrijenata koje sadrži te ayurveda kurkumu prepoznaje kao biljku koja ima blago ljutkast i gorak okus, dok se nakon probave taj isti okus, a njime i učinak transformira u ljuto, zagrijava tijelo i potiče proces probave. Prema ayurvedskoj nomenklaturi, kurkuma uravnotežuje sve tri doshe, a mogu je koristiti u većoj dozi trudnice i djeca.

Kurkumu u prehrani možemo rabiti na različite načine, od dodatka juhama, mesnim jelima, jelima od povrća i jutarnjih žitarica, do pripreme kolače i popularnih kašastih sokova – smoothija. U veganstvu, gdje se ne koriste jaja, popularne je boje, što pomaže palačinkama, kolačima i tjestenini da izgledaju kao pravi.

Jutarnje žitarice s kurkumom

  • Prosene pahuljice, 100 g
  • Nasjeckane smokve, 3 komada
  • Kurkuma 1 žličica,
  • Kardamom u zrnu, ¼ žličice
  • Mljeveni lan, 1 žlica
  • Usitnjeni bademi, 1 žlica
  • Mlijeko, 300 ml

Priprema

Prosene pahuljice skuhajte na mlijeku zajedno s ostalim sastojcima i kurkumom ili ih samo prelite vrelim mlijekom i ostavite da se pahuljice napuhnu.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj je prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.