KAD NE MOŽE DRUGAČIJE

Kome treba svjesna sedacija ili opća anestezija za popravak zubi?

09.12.2019 u 09:28

Bionic
Reading

Dentalna fobija, ali i neki drugi poremećaji i bolesti poput autizma ili, primjerice, alergije na lokalne anestetike, mogu biti indikacija za stomatološki zahvat uz primjenu svjesne sedacije ili opće anestezije

Bježite li i vi od stomatologa? Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg pacijenti izbjegavaju stomatološke ordinacije u širokom luku jest strah – procjene govore o otprilike 60 do 75% onih koji osjećaju u većoj ili manjoj mjeri strah u stomatološkoj ordinaciji ili se boje već i same pomisli o odlasku kod stomatologa. Iako većinom svi, priznajemo, osjećamo određenu nelagodu u trenutku kad zazuji bušilica, 8 do 16% populacije ne može se niti približiti stomatologu zbog takozvane dentalne fobije. Posljedice takvog snažnog osjećaja straha su teške i nerijetko završavaju gubitkom zubi.

Osim pacijenata s dentalnom fobijom, postoje i neke druge skupine pacijenata kod kojih je bilo kakav zahvat u uobičajenim uvjetima teško ili gotovo nemoguće izvesti, kao što je to slučaj s nesuradljivom i/ili malom djecom, pacijentima s autizmom, hiperaktivnošću, mentalnom retardacijom ili pak s osobama alergičnim na lokalne anestetike. U tim slučajevima rješenje leži u svjesnoj sedaciji, pa i općoj anesteziji, postupcima koji će omogućiti stomatologu da obavi neophodne zahvate, bilo da je riječ o sanaciji zubi ili kirurškom zahvatu.

- Svjesna sedacija je postupak kojim se primjenom intravenskih lijekova za vrijeme trajanja stomatološkog ili medicinskog zahvata postiže stanje opuštenosti pacijenta uz smanjenje nelagode i straha. Ova tehnika ne dovodi do gubitka svijesti i verbalni kontakt s pacijentom ostaje očuvan.

Naime, svjesna sedacija podrazumijeva nadzor licenciranog anesteziologa s kojim stomatološka ordinacija surađuje, a koji tijekom zahvata prati puls, tlak, frekvenciju disanja i zasićenost kisikom. Pacijent je cijelo vrijeme budan, komunicira sa stomatologom, no ne osjeća nelagodu, bol ili strah. Po završetku zahvata ima malo ili gotovo nikakvo sjećanje na to što se događalo, ovisno o tome je li bila primijenjena minimalna ili umjerena sedacija.

Ovaj postupak je indiciran za manje stomatološke zahvate kod pacijenta s dentalnom fobijom ili izraženim refleksom povraćanja, kao i za veće, teže i bolnije zahvate u usnoj šupljini koji traju dulje od 20 minuta. Uvjet za svjesnu sedaciju je dobra suradnja s pacijentom.

U slučajevima kad suradnja s pacijentom ne može biti ostvarena bilo zbog toga što je riječ o malom djetetu, pacijentu koji pati od dentalne fobije, neke psihičke bolesti ili poremećaja, stomatološki zahvat može se izvesti u općoj anesteziji.

Opća anestezija je postupak kojim se postiže postupno i povratno smanjivanje funkcije središnjeg živčanog sustava sto se manifestira stanjem pacijenta bez svijesti, neosjetljivosti na bol (analgezija) i gubitkom sjećanja na medicinski zahvat (amnezija).

Uvod u opću anesteziju provodi se ili putem maske kroz koju pacijent udiše mješavinu kisika i inhalacijskog anestetika ili primjenom intravenskih anestetika i infuzije putem venskog puta koji se prethodno postavlja na šaci ili podlaktici. Nakon uvoda u opću anesteziju pacijentu se postavlja plastična cijev (endotrahealni tubus) kroz nos ili usta u dušnik, da bi se za vrijeme opće anestezije kroz tu cijev dostavila mješavina plinova iz anesteziološkog aparata u pacijentova pluća. Održavanje anestezije također se postiže i kontinuiranom primjenom intravenskih anestetika te analgetika u infuziji. Anesteziološki tim za vrijeme operacijskog zahvata nadzire pacijentove životne funkcije, odnosno disanje, rad srca i krvni tlak.

U stomatologiji se kod odraslih najčešće primjenjuje svjesna sedacija, dok djeca udišu na maskicu mješavinu oksidula i kisika. U oba slučaja pacijenti se dovode u stanje u kojem ne osjećaju strah, blago su omamljeni, a stomatolog može neometano raditi. No, postoji i manji broj pacijenata kod kojih su zahvati mogući samo uz primjenu opće anestezije jer doista ne postoji drugo rješenje. Prisutnost licenciranog i stručnog anesteziologa je neophodna te, uz odgovarajuću opremu i uvjete u ordinaciji, a, dakako, i uz stručnost te iskustvo stomatologa, predstavlja važan preduvjet za uspješnu sanaciju zubi ili kirurški zahvat u općoj anesteziji – izjavio je Zoran Ivasović, doktor dentalne medicine i specijalist oralne kirurgije iz Poliklinike iDENT u kojoj se već godinama pacijenti, prema potrebi, uvode u opću anesteziju kako bi se omogućilo odgovarajuće liječenje.

Svim našim pacijentima, a posebice onima koji osjećaju izraziti strah od stomatologa pristupa se s posebnom pažnjom te ih se detaljno informira o postupku sedacije ili anestezije i zahvatu. Velika je prednost sedacije što omogućava da se u samo jednom posjetu obavi više zahvata, a to je posebno važno pacijentima koji pate od fobije te nisu spremni nekoliko puta dolaziti u ordinaciju liječnika dentalne medicine.” – dodaje dr. Ivasović.

Rješenje gotovo uvijek postoji, stoga ne odgađajte posjet stomatologu – vrijeme je da vratite osmijeh na lice. Potražite stručni savjet u Poliklinici iDENT.

Poliklinika iDENT

Jurišićeva 19/2 (Rotonda centar), 10000 Zagreb

Tel: 01/4572-433

E-mail: info@ident.hr

Web: www.ident.hr